ЦВЕТЕЛИНА УЗУНОВА: ПАРТИИТЕ ТРЯБВА ДА КАЖАТ КАКВО СЛЕДВА. ВСЕКИ СРЕЩУ ВСЕКИ ВЕЧЕ СЕ ИЗЧЕРПА

Г-жо Узунова, след като представихме Вашата книга  за работата Ви с цар Симеон II „Отвъд PR-a”, обещахте специално интервю за читателите на Топ Преса.

– Благодаря Ви за вниманието. И се надявам Вашите читатели да са станали и читатели на моята книга. Тя предизвиква огромен интерес и тиражът вече е на изчерпване. Затова побързайте да си я вземете- ще научите много интересни неща и случки от кухнята на царския протокол и пиар.

Наскоро написахте в профила си във Фейсбук, че един жест на директорката на ПМГ „Яне Сандански” в родния Ви град Гоце Делчев много Ви е трогнал. Разкажете ни за това.

– Да, наистина много се развълнувах. Г-жа Елка Божикова е закупила екземпляри от моята книга и с тях е наградила изявени учители и ученици по повод патронния празник на моята гимназия и по случай 24 май. За мен това е голяма чест. Все пак става дума за училището, в което съм учила. Това е един вид моят „Златен медал” като възпитаник на тази гимназия. Такова голямо признание наистина е трогателно. Благодарна съм на целия учителски колектив.

Вие сте търсен политически консултант, виждате отблизо процесите в политиката. Каква предизборна кампания ни очаква?

 – Предишната предизборна кампания премина под мотото „всички срещу ГЕРБ”. Анти – говоренето имаше превес. С малки изключения, не се чуха никакви идеи и политики за хората. Всички бяха наострени срещу старата система. При това без никаква яснота какво ще я замени. Тонът беше зададен от новите играчи на сцената- било с крясъци, било с мълчание. За съжаление, 45-то Народно събрание разочарова повечето избиратели. Ще го запомним с най-бързо забравените предизборни обещания, с нелицеприятния тон, обидите между депутатите, както и с лъсналите големи лични амбиции на някои нови-стари политици.

Мисля, че схемата „всеки срещу всички” ще приключи. Хората очакват реални решения за живота им – цели сектори в икономиката издишат, много българи губят работата си, не се знае каква есен ни очаква предвид пандемията…. Крайно време е политиците да кажат оттук нататък какво следва, какво бъдеще чертаят на България и как ще го постигнат, а не да крещят едни срещу други. В новия парламент ще им се наложи да се обединяват, защото този път трябва да има правителство.

Мислите, че няма да има компромати ли?

– Знаете ли, от години, когато давам интервюта преди избори, повтарям дано да има конкуренция на идеи за хората, а не компромати. Но това така и не се случва. Много български политици предпочитат да очернят   опонентите си. Да критикуваш, без да даваш алтернативна идея, е много лесно занимание. Но не води до нищо полезно за избирателя. Хората гледат само скандали, дават доверието си, но после животът им продължава по абсолютно същия начин. Това се случи на последните избори. Промяна ще има тогава, когато подбират по- внимателно. Няма как години наред да залагат на едни и същи, да се разочароват многократно от тях, но да ги избират отново и отново с надеждата, че най –накрая все ще се сетят за народа. Или пък да пропиляват гласа си за нови месии, зад които не се знае какви интереси стоят. Това е наивност. Време е за прагматичен подход – гледаш идеите, гледаш кой какво е направил в живота си преди политиката или в политиката дотук, преценяваш дали има капацитета да изпълни обещаното и решаваш. Ще дам конкретен пример – партия ВОЛЯ, например, предложи нещо много важно – безплатни лекарства за ученици и пенсионери. Социологически проучвания сочат, че над 69% от българите искат тази мярка да се въведе веднага, но те не дадоха гласа си за това. БСП сега са припознали тази мярка, защото тя наистина бързо ще се отрази положително върху семейните бюджети. Затова казвам, че е време за прагматичен избор на 11 юли. Не с емоция, не следвайки измислени скандали, а с „електорален егоизъм”, нека така го нарека. Т.е. хората да мислят първо за себе си и за това кой от всички кандидати може да им служи.

Как ще коментирате разцеплението в ляво- връщането на Жан Виденов ще отнеме ли електорат от БСП?

– Това беше наистина изненада. По-младите хора не помнят, но моето поколение и по-възрастните добре знаем с какво се свързва правителството на Виденов. Видяхме как за един ден рухва банковата система, как се стопяват спестяванията на милиони българи, мутризацията беше във възход, заплатите бяха паднали на 5 долара, а пенсиите  – 3 долара! Тези неща не бива да се забравят. Обществото очаква много отговори от Жан Виденов за онези години, а не нова партия. Не вярвам да отклони гласове от социалистите.

А по оста ГЕРБ – Слави Трифонов очаквате ли изненади?

– Вижте, коментираме с колеги напоследък, че там всичко заприлича на една междуличностна битка.  А и мълчанието вече не е продуктивно, намеква за задкулисие. Хората искат политиците да им говорят, да има прозрачност в действията им. Предстои да видим ИТН без Слави, който не води листа, дали ще набере същата популярност и доверие и дали ГЕРБ започва да залязва след толкова години управление.

Мисля си, че вече живеем в много различно време. Приключва образът на стандартния политик, когото познаваме от тези 30 години преход. Събитията и у нас, и по целия свят, показват, че е време да излязат напред повече технократи, новатори, прагматични хора, които не политизират излишно, а повече действат. При това почтено. Хора, които изглеждат модерно, говорят езици, имат добро образование. Тогава ще има и успешна политика. Управленецът на новото време няма и да си помисли да злоупотребява с обществените ресурси, да складира боклуците на Европа в красивата ни Родина, да се кланя на чужди столици. Почтеност, прагматизъм и патриотизъм – това ще бъдат, според мен, ценностите на успешните политици занапред. От години липсват такива хора в институциите. Вярвам, че скоро точно такива личности ще имат шанс да променят България за добро.

Благодаря Ви за това интервю. Ще Ви потърсим отново да коментираме очакваните резултати от изборите на 11 юли.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене