"Старите хора са казали: занаят - канаяд" . Това означава, че до обяд може да нямаш и два лева в джоба, а следобяд - да си добре", казва още Георги Христов.

Георги Христов от Гоце Делчев – майстор обущар : „Няма желаещи“!

„Аз съм Георги Христов, но не певецът“. Така обича да се представя с усмивка Георги Христов от гр. Гоце Делчев. Неврокопският адаш на извествия поп-певец е по професия обущар. Занаятът е наследил от баща си, но той самият няма на кого да го предаде. „Няма желаещи“- кратко обяснява г-н Христов в отговор на въпроста защо занаятът е отмиращ. Днес в град Гоце Делчев са останали да се конкурират само двама обущари. Други не се появявт най-вече защото професията не е престижна.

Георги Христов от Гоце Делчев изпитва удоволствие от това за отремонтира обувки всякакви, и евтини , и скъпи. Казва, че обувките са най-важната част от тоалета и имат значение за здравето. „Ей сега в едно студено време, ако не ти е топло на краката, цялото тяло ще е студено. От друга страна обувката трябва и да е удобна“, коментира майсторът.

„Старите хора са казали: занаят – канаяд“ . Това означава, че до обяд може да нямаш и два лева в джоба, а следобяд – да си добре“, казва още Георги Христов.

Чувства се високо ценен от клиентите си, има кръг от редовни такива, които рекламират услугите му от уста на уста и така броят на клиентите се увеличава. „Като дойдат и кажат – „Браво, майсторе, евалла!- и аз съм доволен“, споделя майстор Георги Христов. Той подчертава, че е обущар, но е и вълшебник. Казва, че човек трябва и сам да се грижи за обувките си и да ги пази.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене