Синдикатите в МВР: Настояваме за заплати по-високи с 20%

Изостанахме с 15% преди години, инфлацията е 7-8%, заяви Попов

Полицаи и пожарникари се подготмят за мащабни протести заради ниските заплати и бюджетът за сектора за 2022 г.

„Социален бюджет, в който не се предвижда дори компенсирането на инфлацията, трудно може да бъде наречен така. През лятото на 2020 г. се случи много неприятно нещо – в 30 и няколко административни държавни структури бяха увеличени възнагражденията с до 30%. МВР не беше сред тези структури, макар че продължаваме да сме уязвими, веднага след лекарите и РЗИ, на първа линия в борбата с Ковид-19“, заяви пред Bulgaria ON AIR председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов.

Той подчерта, че бюджетът за МВР не е обсъждан със синдикалните организации.

„Изостанахме с 15% преди години, инфлацията е 7-8%. Това е повече от 20%, но ние сме се спрели на 20%“, изтъкна Попов.

„Твърдим го от години – нуждае се болезнено от реформа. Не виждаме старта на това, което е записано в коалиционното споразумение. Започва се да се мисли на парче в МВР. Имахме доста интересна среща с министъра. Част от проблемите са чисто комуникационни. Или не се чуваме, или не се разбираме“, настоя Попов.

Синдикатите категорично не са готови да подкрепят реформи на парче.

„Голяма част от пожарникарите износват униформи с изтекъл срок на годност на техни колеги от Западна Европа и дори от Америка. Няма какво друго да облекат. Със средствата, които трябваше да отидат за карти за фитнес, ще се подпомогне грижата за физическото здраве на служителите. Кога и по какъв начин ще стане това – предстои да видим“, каза още Валентин Попов.

Запитан за извънредния труд на служителите в системата, Валентин Попов подчерта:

„Може да се окаже, че голяма част от колегите в София за 12-те месеца миналата година са работили 14 месеца. Не е нормално. Има лимит от 100 часа за временно неразположение. На места липсата на щатове или много незаети щатове налагат лимитът да се наруша и се предлага да отпадне. Много скоро правителството ще трябва да вземе решение за увеличаване на щата в МВР. Трябват хора на терен, там има жестока кадрова криза“.

Гледайте целия разговор във видеото.

Ния Христова

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене