Представят филм за незабравим благоевградчанин

Представят филма за емблематичния благоевградски дърворезбар и почетен гражданин Христо Бараковски. „Рефлекс за живот“ разказва за живота и необикновеното творчество на Бараковски. Във филма основно за художника говори неговата съпруга Ани, чийто съвместен живот е наниз от красиви мигове и творчески вдъхновения. Участват още големите творци – скулпторът Павел Койчев, живописецът Емил Стойчев, приятелят и колегата Иван Бубев, Лили Бенева.

В Благоевград изкуството на Бараковски е оставило трайна диря града, като част от националната духовна съкровищница. Забележителни са усилията му за издигане на културния живот в родния му град.

В творческия екип на продукцията са операторът Николай Костов, музикантът Валери Димчев. Автор и режисьор е журналистът и общественик Владимир Каперски. Филмът може да се види днес в 17.30 часа в Градската художествена галерия в Благоевград. Преди това се представя библиографският указател „Художественият живот в Благоевград“. Книгата се издава по повод 65 години от създаването на групата на СБХ в Благоевград. Библиографията е издание на Регионалната библиотека „Димитър Талев“ – Благоевград, а съставянето й е провокирано от липсата на подобен справочник, който да представя художествено-творческата интелигенция в града.

Събрани са 1471 статии от книги и периодични издания, исторически справки, публикации за художници, публикации от художници, филмография, фотографии. На 247 страници съставителите Елза Кресничка и Веселина Стоицова – библиографи от отдел „Краезнание“, под редакцията на Иван Милушев и Дора Ангелова, са създали източник на информация, който би представлявал интерес и за специализирана и за по-широка читателска аудитория.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене