Ще удари ли 3 лв. за литър цената на бензина у нас?

Цената от 3 лв. за литър може да се окаже актуална не само за по-скъпите видове бензин, но и за най-разпространения А95.

Репортерска проверка на „По света и у нас“ в София днес установи, че към момента цените са около 2,50 за литър.

Забелязахме обаче една друга тенденция – разлика от дори 10 стотинки на една и съща верига бензиностанции в един и същи град, но в различен квартал.

Такава разлика се вижда и в различните градове. Обяснението – компаниите преценяват какви цени на горивата за крайния потребител да определят и на базата на броя клиенти и наличната конкуренция в района.

Тоест, ако има бензиностанция, която продава по-евтино във вашия квартал, или той не е до голяма пътна артерия, това може, макар и малко, да смъкне цените на останалите вериги.

Но така или иначе, тези разлики не са чак толкова големи, особено на фона на прогнозите, че литър бензин може да стигне 3 лв.

Суровият петрол достигна 7-годишни рекорди. Днес търгуваме на 95 долара за барел. На какво се дължи това – ситуацията около Украйна тъй като доставките от Русия никой не знае какво ще се случи с тях. А те представляват около 12% от световната търговия и около 60% от доставките на петролни продукти от Русия се изнасят за Европа. По отношение на нашите колонки – ако трендът продължава нагоре, вероятно ще видим стойности близки до 3 лв., каза Светослав Бенчев, Българска петролна и газова асоциация.

Ако цените надхвърлят 100 долара за барел, може да сме свидетели и на цена за литър над 3 лв, прогнозират още от Българската петролна и газова асоциация.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене