При спиране на руския газ: Властта с готови варианти за енергийната система

Кабинетът е подготвен с няколко варианта за запазване на енергийната система в България при евентуално спиране на газа от Русия, в случай на изостряне на конфликта между Украйна и Русия. Един от тях, който премиерът Кирил Петков обсъжда в Европейската комисия е частичното спиране на износа на ток. Това съобщи самият министър-председател в интервю за bTV.

Той увери, че за АЕЦ Козлодуй има гориво достатъчно за 2 години напред и там няма риск. Обмисля се и вноса на втечнен газ от САЩ през гръцката връзка. “Следим внимателно ситуацията, ежечасно, за да сме сигурни, че имаме последната информация. Всичките потенциали за нападение са там. Вече Русия, ако реши, има цялата формирана бойна група, която може да влезе в Украйна. Продължавам да се надявам, че няма да има война и това са блъфиращи ходове, но всичко зависи от политическото решение на Владимир Путин.”, посочи Петков.

По негови думи е важно България да застане категорично като партньор на Европейския съюз и на НАТО. Отново посочи, че българското правителство има сериозна стратегия България да бъде рамкова държава с батальон, чийто дефицити се допълват със съюзнически войски.

Заяви, че забавяне на бойните изтребители F-16 ще е от година и половина, две.

“Нашите войски са натовски войски. Когато говорим за сигурност на натовското пространство, ние не трябва да изпадаме в страх, натовските способности ни дават възможност нашето небе да е охраняемо”, допълни премиерът.
По думите му американски компании са се свързали с него с молба част от техните специалисти да могат да се преместят от Украйна в България.

Относно българите в Украйна, той призова всички, които не трябва задължително да са там, да се приберат в родината си. Наши военни самолети са в готовност да евакуират български граждани при ескалация на напрежението.

Петков коментира и ключовата тема за правителството, а именно корупцията. Според него само ако се махне корупцията, целият потенциал на българската икономика ще се отключи. За тази цел кабинетът подготвя списък на българи в чужбина, които имат образование в сферата на антикорупцията, за да ги привлече у нас и да влязат в КПКОНПИ, след като тя бъде преструктурирана.

“В доклада от испанската полиция до МВР по случая „Барселонагейт“ има снимки на Бойко Борисов. Но не го уличават директно, а казват, че според тях има замесени висшестоящи лица в тази афера.”, допълни Петков по отношение на новия доклад на испанските власти по случая с къщата в Барселона, който е бил изпратен до вътрешното ведомство.

„Всички тези служби – испанските, американските – те не искат дипломатически скандал. Те ни подават информацията, но никой няма да ни свърши нашата работа. Парите са дошли от България през български политици с пране на пари. Това е подадена топка, по която да се работи, за да се стигне до присъди. А единствените които работят са журналистите“, каза още премиерът по повод испанския доклад. Испанските власти ни дават пример за пране на 5 милиона евро, припомни още Петков.

Той посочи, че като министър-председател дава пълната свобода на ДАНС и МВР да работи по всички случаи на корупция и подчерта, че никой няма да бъде закрилян.

Петков повтори, че няма доверие на главния прокурор Иван Гешев: „Той си е бил с тези хора, бил си е на барове с тях. Шансът този човек да се събуди една сутрин и да започне да изчиства системата е нула“. Министър-председателят каза, че най-бързият вариант е, ако Гешев сам си подаде оставката, иначе процедурата ще бъде задействана чрез съдебната реформа. По думите му до осъдителни присъди ще може да се стигне чак след реформа в държавното обвинение.

По негови думи от ДПС са “страшно изнервени” и излизат извън контрол. Индикатор за това било, че депутатът Делян Пеевски е “викал” от първия ред в пленарна зала. Петков ги уверил, че проверките ще продължават много интензивно и навсякъде, включително и на златните паспорти. Определи агресивната им реакция спрямо правителството му като израз на страх.

Министър-председателят отрече да има напрежение между президентската институция и МС. „Президентът има своята роля, той е отделна институция и трябва да наблюдава нашата и да изразява мнение. С президентът Радев комуникираме много често“, увери той.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене