Мая Манолова: Банките и бързите кредити да влязат в законопроекта за колекторските фирми

Лидерът на движение „Изправи се.БГ“ Мая Манолова внесе в Министерство на икономиката и индустрията възражение срещу предложения от вицепремиера Корнелия Нинова законопроект за дейността на колекторските фирми. Основната критика в становището ѝ е, че в проекта не са включени банките и фирмите за бързи кредити.

Манолова напомни, че в предишните парламенти, когато движението ѝ „Изправи се.БГ“ беше част от парламентарните групи, завършващи с „Мутри вън“ и „Ние идваме“, е внасяла законопроекти за защита на потребителите от колекторските фирми. Сега, според нея, вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова е преписала, но лошо:

„Очевидно са намерили моя законопроект в нейната чанта. Преписан е лошо и избирателно. Вариантът на Министерството на икономиката е лобистки и е в полза на банките и на бързите кредити“.

Според Манолова пропускът опорочава иначе доброто намерение и ще бъдат засегнати близо милион българи.

Сред предложенията ѝ са дългове да се събират само ако в договора потребителят се е съгласил в евентуален бъдещ спор да се намесва колекторска фирма, като името ѝ бъде изрично посочено.

Мая Манолова беше придружавана от хора, които се обявиха за жертви на колекторските фирми.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене