Набират средства за последния етап от ремонта на църквата в Якоруда

Жители на град Якоруда – християни и мюсюлмани, се обединиха около една благородна кауза и събраха средства за спасяване на църквата в града, чийто покрив бе ударен от мълния и разрушен напълно през лятото на 2021 година. След случая вътре в храма започнаха течове след всеки дъжд и влагата достигна до ценни икони и стенописи. Храмът е на повече от 100 години и има и голяма културна стойност.

Жителите на Якоруда събраха над 18 000 лева, като в кампанията се включиха и живеещи в чужбина. През месец ноември общинските съветници одобриха предложението на кмета за отпускане на сумата от 5 000 лева за ремонт на църквата „Свети свети Кирил и Методий“. След извършеният вътре в сградата ремонт – боядисване, шпакловка и др. през изминалия уикенд хората се събраха и почистиха основно.

Сега предстои събиране на средства за последния етап от ремонта на храма – облицовката и мазилката отвън.

„Нашата мисия не е приключила. След ремонта на покрива и измазването на черквата отвътре, е хубаво да помислим и за фасадата (водата е нанесла значителни щети, мазилката от северната и източната страна е паднала). Затова продължаваме да набираме средства за реставрация на фасадата, както и за изграждане на отоплителна система. Благодарим на всички хора с големи сърца, които дариха и продължават да даряват, за да може това чудо да се случи! Заедно можем!“, отправят апел инициаторите на възстановяването на църквата в град Якоруда.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене