Жители на Дупница излязоха на протест заради починал пациент

Крум Чакърски бил с няколко заболявания, но не е бил болен от ковид

Жители на Дупница излязоха на протест заради липсата на адекватна медицинска помощ и лошо болнично обслужване в града. Поводът за недоволството е случай на починал възрастен мъж, който според близките му издъхнал, след като 5 часа чакал да бъде настанен за лечение в една от двете болници в Дупница, предава БНТ.

Крум Чакърски бил с няколко заболявания, но не е бил болен от ковид. Миналата седмица състоянието на 78-годишния мъж се влошило само ден след като бил изписан от общинската болница в Дупница. Близките му повикали екип на спешна помощ. Мъжът е откаран първо в частната болница в града.

„Отиваме в частната болница, от там не искат да го приемат, защото няма места, връщаме се в спешния център и от там се почват хиляди уговорки и молби да бъде приет в общинската болница, от която е изписан предния ден“, разказва Магдалена Галчева.

След 5 часа чакане в спешното отделение, място за 78-годишния мъж е намерено в общинската болница.

„Тогава вече включиха всичко, което беше необходимо, но беше вече твърде късно“, казва Даниела Чакърска, дъщеря на починалия мъж.

„Две болници имаме и умират хора, умират, заради безхаберието на цялата здравна система, на лекари“, коментира Магдалена Галчева.

Забавеният прием от общинската болница обясниха с тежката ситуация около ковид пандемията, която последния месец често води до липса на свободни легла в лечебното заведение.

„Въпрос беше на часове да се осигури легло, въпрос на часове беше, трябваше да се направят размествания.След 2-3 часа на мен ми се обади доктора, който беше дежурен във вътрешно отделение и ми каза, че са направили всичко възможно и едно легло е осигурено“, обяснява Крум Бонев, медицински директор на МБАЛ „Св. Иван Рилски“.

Да не се стига повече до случаи, в които пациенти чакат с часове да бъдат приети в болница или са прехвърляни между лечебни заведения. За това настояха хората, които днес излязоха на площада в Дупница да изразят подкрепа към семейството на починалия мъж.

„Тези търговски дружества не лекуват, те избират определени пациенти с по-скъпи пътеки най вероятно и основно за това съм на протеста“, казва Антонио Славев.

Протестното шествие стигна до двете болници в града. Пред лечебните заведения протестиращите поискаха отделенията за профилирани лечения да не бъдат реорганизирани в ковид отделения.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене