Мащабен проект за корекция на коритото на река Канина изготви Община Гърмен

 

Мащабен проект за корекция на коритото на река Канина изготви Община Гърмен. Той е внесен на 4-ти февруари в Комисията по възстановяване и подпомагане към Министерски съвет.

Стойността на проекта е в размер на 3,5 милиона лева. Предвижда се направата на корекции на речното корито в протежение на 1,8 километра. Районът, който ще се ремонтира, е от моста, свързващ курортното селище Огняново със село Марчево, в посока към  горната част на курорта.

Ще се изградят множество подпорни стени, ще се направят и баражи, както и други строително-ремонтни дейности. Целта е да се защитят населените места от двете страни на реката – Огняново и Марчево, от наводнения. Често при проливни дъждове река Канина излиза от коритото си и причинява големи материални щети.

Последното такова бедствие стана през декември миналата година, кагота доста хотели и къщи в СПА селото Огняново се оказаха под вода. Наводнени бяха и хиляди декари земеделски земи. Придошлата река скъса и няколко моста.

„Трябва да решим проблема с наводненията в Огняново, където туристите стават все повече. Почти всеки уикенд в селото е пълно с гости. Спрем ли разливите на реката, то ще гарантираме спокойствие за хотелиерите и запазване на вече изградената инфраструктура”, коментира за Илинден Прес кметът на Гърмен – Феим Иса.

ilindenpres.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене