Правителството спасява земеделските производители със 150 млн. лева

Отпускаме 150 милиона лева повече в подкрепа на българските производителите в няколко сектора. Това заяви министърът на земеделието Иван Иванов в ефира на „Събуди се” по NOVA. По думите му секторът е изправен пред сериозни затруднения.

„Причина за високите цени на продукцията на първо място е увеличението на цените на енергоносителите в световен мащаб, вследствие на COVID кризата. Това е проблем не само за нас, но и за цяла Европа. Това, което министерството на земеделието е направило е отразено в новата финансова рамка. Ще бъдат отпуснати 150 милиона лева повече от обичайното като помощи, в подкрепа на българските производители. Политическата криза през миналата година доведе до изоставане с приемането на бюджета, но ще наваксаме темповете. След приемането на бюджета, средствата ще стигнат възможно най-бързо до производителите”, увери министърът.

Той добави, че стартира нотификация за 111 милиона помощи по COVID мярката, които ще бъда изплатени на производителите до края на юни.

Министърът на земеделието обърна внимание и на фалитите сред родните производители.

„От 900 хектара оранжерии, 200 са отопляеми. Справка показа, че голяма част от тях още миналата година не са работили. Призоваваме производителите да не прекъсват дейността си, защото държавата ще поддържа тези, коит имат капацитет и възможност да произвеждат. Няма да се плаща на производители без продукция и такива с надписани площи. Порочната практика спира”, каза още Иванов.

Приоритет остава българската продукция, като фокус ще бъде поставен и върху нелоялната конкуренция за внос от трети страни, коментира земеделският министър.

По отношение на проблемите в животновъдния сектор и заканите за национален протест Иванов обясни, че проблемите в сектора се дължат на политическата криза от миналата година.

„Забавянето в бюджета се отразява и върху изплащането на помощите. Във връзка с намаляването на ДДС, то е записано в коалиционното споразумение, но за съжаление тази година не се взе решение за тази мярка. Надявам се това да се случи с актуализацията на бюджета”, добави той.

Министърът каза още, че вдигането на осигуровките на производителите е сериозна тема, която обаче бива неглижирана през последните години.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене