Строежът на голям затвор в Самораново раздели местните хора на 2 лагера

Строежът на голям затвор в Самораново раздели местните хора на 2 лагера – едните са „за”, но искат нов водопровод, други гневни изригнаха: Самотни болни хора мрат по улиците, а те ще правят лукс за престъпници?!

Проектът за строеж на затвор в село Самораново, което е едно от големите села в община Дупница, изправи на нокти местните жители.

Репортер на “Струма” отиде на място на площада в Самораново. На по чаша кафе се бяха събрали Евгени Тончев, Крум Крумов, Валентин Панев и Васил Манев, темата им на разговор беше строежът на затвор край селото. И четиримата заявиха, че не са против строежа на модерен затвор, но изразиха притеснение, че водата няма да стига за селото.

Крум Крумов заяви: “Нека се строи, тъкмо ще има работни места за местните жители, но какво ще стане с питейната вода? Тръбите са стари, водата е намаляла от водоизточника, река Отовица. Трябва кметът на търси съдействие от по-високи инстанции при строежа на затвора да се изгради нов водопровод и водохващане, иначе ние оставаме без вода, тъй като чуваме, че в затвора ще има два басейна и около 700 затворници, които ще бъдат по двама в стая със санитарен възел. Цялата вода ще отива там, а ние ще останем без вода”, притеснява се Кр. Крумов.

Събеседниците му го подкрепиха. Валентин Панев заяви: “Водата, която пием, е негодна. Няма пречиствателна станция и мирише на тлак, трябва да се направи ново водохващане. Ходете горе да видите каква мизерия е. Използвани са решетки от хладилник, за да се спира водата. Живеем в 21 век. И да се надигнем на протест срещу строежа на затвора, едва ли нещо ще постигнем, поне да се направи нов водопровод, който да обслужва и селото”, изрази мнението си В. Панев.

Емилия Радева, барманка в кафене в селото, заяви: “Сега ходих на разходка до водохващането. Вода има, но тя се излива извън тръбите. Не съм против затвора, но да се изгради нов водопровод и пречиствателна станция, за да има вода и за затвора, и за селото. Коментира се, че затворници ще плъзнат в селото. Кой ще ги пусне да се разхождат свободно да се движат извън затвора?”, заяви Ем. Радева.

Росица Александрова, чиято къща е на метри от бившето поделение, където трябва да се построи новият затвор, само една улица я дели, не беше вчера в дома си, но заяви по телефона: “Защо съсипаха хубавото поделение? Разформироваха войската и поделението бе оставено да се разруши през годините. Защо държавата не направи лагер за деца, селото ни е сред красива природа. Ние, които живеем около бившето поделение, се страхуваме, ако се направи тук затвор, но нас никой не ни пита, това е държавна работа и срещу държавата не може да се скача. Ще се дадат милиони левове за създаване на комфорт на хора, които са извършили престъпления. Защо не се направи старчески дом на това място или някаква друга социална институция?”, попита Р. Александрова.

Пенсионерки, които във вчерашния слънчев ден бяха излезли на разходка в посока планината и бяха в близост до новостроящи се къщи за гости, коментираха: “За какво ни е затвор? Селото се развива като туристическо, а в началото му ще има затвор, кой ще дойде на почивка, ако има затвор тук, никой. Какъв ще е келепирът за селото от това, че ще има затвор? Най-много да останем без вода. В наш имот преди много години се започна строеж на пречиствателна станция, строежът стигна донякъде и спря. Вложиха се милиони левове. След това започнаха да строят пречиствателна станция в другия край на селото, но и тя пустее. Дойде демокрацията и всичко спря и я ограбиха. И там отидоха милиони левове пара от народа”, коментира една от петте пенсионерки – Евгения.

Приятелката й до нея изригна: “Затвори ще ми строят! Защо не направят старчески дом или дом за инвалиди и самотни хора?! Самотни хора мрат по улиците и няма кой да ги погледне. Днес в селото погребваме мъж, който се грижеше за болната си майка, която е на легло. Умрял е в тоалетната и три дни няма кой да го види, а майка му през това време е била сама, тя е неподвижна… Луксозни затвори за хора, прегазили закона, а старите и самотни хора вълци ги яли!”, заяви разгневената пенсионерка.

Кметът на селото Райко Цветков заяви пред “Струма”: “Ако хората от селото искат да протестират, аз заставам зад тях. Сам не мога да направя нищо. Срещу държавата не можем да се борим, но поне да изискаме да се поднови водопроводът и се изгради водохващане в селото, иначе ни чака безводие, не че сега има постоянно вода, но тогава ще е още по-трудно водоснабдяването на селото. Моето желание е селото да стане курортно селище, имаме природни дадености за това. Желая да развием конен туризъм, с коне туристи да се изкачват до хижа “Отовица”, да изградим и лагер за отдих на деца, но… не съм убеден дали ще се получи, след като в началото на селото затвор ще посреща туристите”, заяви кметът Р. Цветков.

 

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене