Петков клекна пред ДПС за „златните паспорти“ (обзор)

Премиерът се спря при народните представители от Движението

Ние като коалиция сме за разобличаване на на тази схема, каза пред журналисти министър-председателят

Над 120 сигнала са в прокуратурата

Кирил Петков клекна пред ДПС и обеща паспортите на чужденци срещу инвестиции да отидат в миналото. Премиерът пое твърд ангажимент пред лидера на ДПС Мустафа Карадайъ, пред депутата Делян Пеевски и ръководството на парламентарната група да бъде прието предложеното от ДПС законодателство за пълна забрана и проверка на всички издадени т. нар. “златни паспорти”. Петков обеща да осигури подкрепата на мнозинството в парламента за приемането на законодателните предложения на ДПС.

Преди седмица от Движението изпратиха на прокуратурата сигнал, в който се съдържа информация, че от 2015 до 2021 година над 120 лица, основно китайци, работещи за китайските специални служби, и руснаци, са получили гражданство и право за пребиваване без проверка, като са използвали едни и същи пълномощници, превъртали са едни и същи суми от една банка един на друг. “Ние като коалиция внесохме този законопроект, ние сме изцяло за разобличаване на “златните паспорти”, аз лично съм го обещал и на Европейската комисия.

Тези схеми за някакви лица да получават паспорти през корупция е абсолютно недопустимо”, каза Кирил Петков пред журналисти в кулоарите по въпроса за златните паспорти, които чужденци са придобивали у нас само заради инвестиции.

Превишени права

Василев разпореждал ревизии „на око“

Данъчни юристи: Нарушение е на ДОПК

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев е уличен от ДПС, че разпорежда данъчни ревизии в противоречие на закона и по свое усмотрение. Василев е обещал във вторник да разпореди още ревизии на депутата от ДПС Делян Пеевски. Това се е случило при срещата му с лидера на гражданството сдружение БОЕЦ Георги Георгиев, припомниха депутати.

“Някой на някого нещо си бил казал някъде около селската чешма, а това е модел от прокситата на олигарха и медиен монополист Иво Прокопиев”, посочи лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. От ДПС окачествиха действията на Василев като политически репресии и опит за саморазправа с политически опоненти и ще сезират прокуратурата за превишаване на права.

Данъчни юристи коментираха пред “Труд”, че Василев иска ревизия на вече извършените и скоро приключили ревизии по отношение на Пеевски. А според Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК) и по-точно чл. 112., ал. 2 ревизията може да се възлага от органа по приходите, определен от териториалния директор на компетентната териториална дирекция, от изпълнителния директор на НАП или определен от него заместник изпълнителен директор.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене