Проф. Георги Михайлов, БСП: Подготвяме цялостна реформа в спешната помощ

„Ковид пандемията завари здравната ни система изключително неподготвена. Тя се нуждае неистово от промяна. Предишните управляващи с назидателен глас говореха, че по време на такива проблеми в никакъв случай не могат да се правят реформи. Точно това беше голямата грешка, защото в тази разнебитена и работеща на грешни принципи здравна система беше необходимо да се сложи начало на една промяна. Тази промяна ще започне да се осъществява сега.” Това заяви вчера народният представител от „БСП за България” и зам.-председател на Комисията по здравеопазване проф. Георги Михайлов в предаването „Лице в лице” по бТВ.

Той посочи, че промяната ще е в две основни направления – цялостна промяна на управлението и финансиране на здравната система с оглед нейната оптимизация и  грижата за кадрите.

„Не ви ли става тъжно, че в Троян затварят родилното отделение, дори за няколко дни, защото лекарите са болни от ковид? Това показва много тежка кадрова криза. Тези неща се виждаха и БСП говори за тях в продължения на 5 години, но нямаше чуваемост”, коментира проф. Михайлов.

„Набелязали сме серия от мерки в бюджета, който е увеличен със 700 млн. лв. Има пребалансиране с увеличение над 35-40% доболнична помощ. И опит да не се срути системата, защото всяко рязко движение в здравната система е като движение на слон в лаборатория”, посочи той

Проф. Георги Михайлов каза още, че управляващата коалиция си е поставила срок до юни за изготвянето на цялостна програма за спешната помощ.

„Най-важна е инфраструктурата на спешната помощ. Неслучайно сега се поставя въпросът телефон 112 да се отдели от МВР. Той трябва да бъде готов в тази електронна програма, за да не обикалят линейките като слепи да търсят свободно място за своя пациент. Хората искат качествена и навременна спешна помощ. На второ място е вкарването на парамедиците в спешната помощ”, обясни той

Социалистът обърна внимание, че реформата не е само за телефон 112, а за цялостното преосмисляне на инфраструктурата на спешната помощ – точките, от които се тръгва,начинът, по който се достига до всеки един регион в страната, характеристиката на региона, необходимостта му от насищане със звена на спешната помощ.

„Първата ми задача след приемането на бюджета е да потърся реално решаване на проблема с детската болница. Решението не е „Лозенец”. Има други решения”, коментира народният представител от левицата.

По неговите думи зеленият сертификат ще си отиде тогава, когато няма нужда от него. Според него това може да стане в обозримото бъдеще, тъй като пандемията отивала към своя биологичен край

„Болниците няма да останат търговски дружества, но това няма да стане с магическа пръчка. Клиничните пътеки са остаряла форма на финансиране, а те осигуряват тази въртележка на търговските дружества. Всичко това трябва да се преосмисли”, категоричен бе проф. Георги Михайлов.

ilindenpres.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене