Харалан Александров: Борисов не е Лукашенко

„Правителството не предприе репресивни мерки. Сега е много популярно да се твърди, че у нас има полицейска държава. Диктатура и репресия има в Беларус. Борисов не е Лукашенко“, каза социалният антрополог Харалан Александров по „България он еър“.

Имаме разделено общество и конфликт, който ескалира. Конфликтът между ключови институционални фигури зададе тон на гражданите. Това което ме притеснява е липсата на удържаща структура, която да култивира енергията на улицата в съзидателно действие. Когато я няма, енергията тръгва в разрушителна посока, каза социалният антрополог Харалан Александров по „България он еър“. Той е на мнение, че президентът не играе ролята на обединител и удържаща структура, което да позволи диалога, а това е очакването към тази институция. Но имахме пример за добра интервенция на авторитетна институция в лицето на Конституционния съд, който ясно постави граници и каза кое поведение е допустимо и кое не е.

„Юмрукът е комичен и патетичен жест. Сигурно е, че има много натрупано напрежение, коментирая още Александров. „Обществото е разделено и е на ръба на симетрична ескалация – колкото по-ербап се държи едната страна, толкова повече ербап се държи и другата. Следващата стъпка е да се разпадне обществото на племена. Вече имаме няколко много ясно обособени протестни племена, всяко си има своята територия, която си е превзело, започват да си произвеждат ритуали, следващото е да си създадат тотем, на който да се молят. В началото видях много симпатични млади хора, някои от които мои студенти и ми се щеше да вярвам че това ще е движение към развитие, каза подчерта социалният антрополог. Идеята за рестарт е много наивна, в този свят се стъпва върху традициите. Не можеш да занулиш света и да започнеш на чисто. Това е нещо, което се учи в семейството, е мнението на Александров.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене