Манолова: Поискаха 10% увеличение на тока, за да печелят на гърба на хората

main_bЕнергоразпределителните дружества поискаха 10% увеличение на тока, за да накарат хората в България да станат донори на техни печалби, заяви тази вечер по време на протест водачът на листата от Коалиция „БСП лява България“ за Кюстендилски избирателен район, Мая Манолова.

Тя беше и първата, която се обяви срещу предстоящото увеличение на ел.енергията, за което утре ДЕКЕВР ще вземе решение.

И днес Манолова застана с лице пред хората, повеждайки стотици протестиращи в родния си град.

„Очаква се токът да бъде увеличен с 10 %. Защо с 10 %, защо не с 8%, с 6%, с 4%, защо изобщо се налага да се увеличава токът? Токът в България е скъп, защото скъп ток продават американските „Марици“ и слънчевите централи. През 2012 година бяха включени от правителството на ГЕРБ 1000 мегавата скъп ток от слънчеви централи. Това е колкото един блок на атомна централа, само че токът от слънчевите централи е повече от 10 пъти по-скъп от този от атомна централа“, каза пред стотиците протестиращи в центъра на Кюстендил водачът на листата с бюлетина № 22, Мая Манолова.

По нейни думи ако Козлодуй продава ток за 46 лв., слънчевите централи продават ток за близо 700 лв. „Сега с това  увеличение правителството на Близнашки и ГЕРБ искат да не пипат печалбите на слънчевите централи“, обяви още Манолова.

„Не, не искаме да плащаме сметките на монополите в България“, „Из-ЧЕЗ-вайте“, „Няма да плащаме скъп ток“ и „Близнашки, не пипай тока“, бяха само част от лозунгите и скандиранията на протестиращите.

В знак на недоволство всички направиха шествие през централната алея в областния град. Десетки други кюстендилци се включиха по време на шествието.

„Това, което нашето правителство предприе беше начало на предоговаряне на споразуменията с американските „Марици“ и със слънчевите централи. Това, което  правителството на Близнашки трябваше да направи е да продължи тези преговори. Но вместо това взеха най-лесното решение, да накарат крайните потребители – обикновените български потребители, да плащат дебелите сметки на слънчевите централи и енергоразпределителните дружества“, каза още водачът на листата на коалиция „БСП лява България“ в Кюстендилски регион.

more_2_b

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене