Кметът на Петрич поиска помощ от държавата за решаването на ВиК проблемите

Кметът на община Петрич Димитър Бръчков участва в работна среща с министъра на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов. Градоначалникът, който е член на УС на НСОРБ, обвърза поддържането на общинската пътната инфраструктура и решаването на проблемите във ВиК сектора със задължителна подкрепа от държавата към общините. Бръчков постави на вниманието на ресорното ведомство и довършването на процедурата относно промяната на собствеността на улиците „Солунска“ и „Елтепе“ в град Петрич.

С решение на Общински съвет за двете улици, по които минава основният тежкотоварен поток от ГКПП „Златарево“ към ГКПП „Кулата“, бе дадено съгласие да станат собственост на държавата. Община Петрич успя с бюджетни средства да подмени около 1 км. водопровод по тези улици, да смени и тротоарната настилка, но се бави полагането на нов асфалт, което следва да бъде ангажимент на държавата. На срещата с министър Караджов бе обсъдена и възможността в бъдеще ремонтите на общински пътища да могат да се финансират по новия Фонд за регионално развитие, който МРРБ разработва в момента. Кметовете поставиха проблема за лошото състояние на общинската пътна мрежа, като посочиха, че от 19 500 км общински пътища 11 600 километра са в „плачевно състояние“.

Общините поискаха 300 млн. лв. от Фонда за регионално развитие, който екипът на МРРБ разработва, да бъдат отделени за ремонти на пътища в населените места. Министър Караджов заяви, че е наясно с проблема и поиска от общините точна справка за колко километра общински пътища по населени места кметовете имат техническа проектна готовност за започване на ремонтите през тази година. Освен въпросите, свързани със състоянието на улиците от общинската пътна мрежа, кметовете потърсиха подкрепа и за компенсиране на общинските ВиК дружества, при които също се отрази скокът в цената на електрическата енергия.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене