ВМРО в Петрич издига ексдепутата Стоян Божинов на мястото на подалия оставка Кр. Каракачанов

Бившият депутат от ВМРО БНД – петричанинът Стоян Божинов, да бъде избран начело на партията на мястото на подалия оставка Красимир Каракачанов, предлага петричката структура на червено-черните.

Решението бе взето на проведеното на 7 февруари редовно общо събрание на петричката организация и подкрепено от всички присъстващи. Вчера протоколът от събранието бе изпратен в София, за да бъде вкаран в дневния ред на предстоящия на 12 февруари конгрес на ВМРО, на който ще се гласува оставката на Каракачанов и трябва да бъде избрано ново партийно ръководство.

Красимир Каракачанов

„Крайно време е ПП ВМРО-БНД да се върне към корените си и да се председателства от личност от Пиринска Македония. Ние се водим от принципите на великите личности, градили историята ни и показали ни верния път към успеха. Тодор Александров е казал: „Едно дело побеждава тогава, когато за него се води война“. Ето защо вярваме, че нашето предложение ще бъде чуто и прието“, се казва в декларацията, придружаваща протокола от събранието.

Красимир Каракачанов подаде оставка след ниските резултати на парламентарните избори миналия ноември. Само преди дни той съобщи от профила си във Фейсбук, че на предстоящия на 12 февруари конгрес ще предложи партията да бъде оглавена от трима съпредседатели – евродепутатът Ангел Джамбазки и бившите депутати в българския парламент Искрен Веселинов и Александър Сиди. Каракачанов посочи и кой трябва да е организационен секретар – досегашният Юлиан Ангелов, който ръководеше щабовете на всички предизборни кампании през последните 10 години. Дългогодишният лидер на партията, който по времето на управлението на ГЕРБ достигна своята политическа кулминация – вицепремиер и министър на отбраната, щял да предложи още да бъде намален съставът на Организационния съвет от 100 на максимум 60-70 човека, както и досегашният брой на членовете на ИК, който в момента е 17 човека. За себе си пък твърди, че „ще заеме своето място такова, каквото му отредят конгресът и членовете на организацията“.

Тъй като в предложенията си Кр. Каракачанов не е включил адвоката Ст. Божинов на нито една ръководна позиция, членовете на партийната петричка организация очакват силна съпротива срещу предложението им. В подготвяните за конгреса мотивационни речи делегатите планират да наблегнат на активността на Божинов в НС по време на непълния мандат, който той изкара в 44-ото НС след избора на Атанас Стоянов за кмет на Сандански. Ще бъдат припомнени исканията на Божинов до главния прокурор Иван Гешев да бъдат образувани предварителни производства срещу членовете на ОМО „Илинден“, проверки за източените пари относно т.нар. циганска интеграция, прокурорски проверки на съмнителното финансиране на неправителствените организации и др. От парламентарната трибуна петричкият адвокат настоя още Гешев да му отговори с какви законодателни изменения ще увеличи ефективността на наказателното производство, но не получи отговор на нито един от въпросите си.

Въпреки опитите ни вчера не успяхме да се свържем със Стоян Божинов, за да каже ще участва ли в надпреварата за първия пост в партията, или ще си направи отвод. На последните парламентарни избори той не бе включен в кандидатдепутатската листа на партията за Благоевградска област въпреки рекордните за ВМРО преференции от 1094 гласа на предишните избори и започна работа в София, помагайки в кантората на свои приятели. Тогава Божинов обясни, че дълго го молили пак да стане депутат, но той отказал, за да даде възможност на други свои съпартийци да покажат какво могат. Според източници от петричкото ВМРО обаче той бил обиден от подмятанията на съпартийците си, че има персонална вина за това, че ВМРО дори не успя да влезе в НС.в.Струма

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене