Президентът: Разпитът на премиера е форма на институционално изнудване

Разпитът на министър-председателя в прокуратурата е форма на институционално изнудване. При връчването на проучвателния мандат на сегашния премиер ясно заявих, че ако коалицията не постигне пробив с решителни реформи в правосъдната система, то миналото ще потърси реванш. Точно това виждаме в момента. Очаквам лидерите на партиите в коалицията да застанат решително зад премиера, заяви президентът Румен Радев днес пред журналисти в отговор на въпрос.

„Илюзия е да се мисли, че демокрацията и правовият ред ще бъдат възстановени изведнъж. Това ще отнеме време“, посочи президентът. По думите му процесът е труден, грешките и разочарованията са неизбежни, но между президентството и изпълнителната власт има конструктивно сътрудничество. Румен Радев изрази и очакване в работата си кабинетът да бъде много по-открит, прозрачен и принципен, за да обезсили всякакви съмнения за задкулисни решения и действия.

В отговор на въпрос за вчерашното решение на Конституционния съд, че правосъдният министър има право да иска освобождаване на главния прокурор, Румен Радев коментира, че то потвърждава внесеното искане от служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов към Висшия съдебен съвет, както и несъстоятелността на решението на мнозинството във ВСС да отхвърли това искане като недопустимо. „Остава въпросът дали настоящото мнозинство във ВСС е пригодно в морално и професионално качество да вземе рационално решение“, заяви президентът и изрази песимизъм това да се случи.

В процеса по издаване на българско гражданство да се обърне по-голямо внимание на законодателните промени, така че българските исторически общности зад граница да получават много по-лесно паспорти, а не тези, които декларират някакъв вид инвестиция, посочи държавният глава, запитан за разследването на т.нар. „златни паспорти“. „От страна на президентството целият процес е абсолютно прозрачен“, посочи президентът Радев и допълни, че вицепрезидентът Илияна Йотова е инициирала допълнителни обратни проверки на документите, които постъпват в президентството, за да бъдат избегнати всякакви съмнения.

Попитан дали правителството работи сериозно за вписване на македонските българи, заедно с останалите части от народи, в конституцията на Република Северна Македония, Румен Радев беше категоричен, че това трябва да се случи преди България да отвори вратата за начало на преговорите на РСМ с ЕС. „Нагледахме се на достатъчно декларации, обещания, договори и какво ли не. Трябва да има ясни конституционни гаранции редом с ясни гаранции за снемане на всякакви посегателства върху българското културно-историческо наследство и изкореняване на езика на омразата“, подчерта българският президент.

Държавният глава каза още, че очаква да бъде предоставена пълната информация от проверките на ДАНС и КЕВР по отношение на „Булгаргаз“, така че обществото да бъде запознато своевременно.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене