Чудно хапче спасява от Ковид, в Пловдив започнаха еспериментално лечение

Клиничните изпитвания приключиха и е доказано вече, че то лекува много добре ковид, като намалява смъртността и влизането в болници с 89%.

Експериментално клинично изпитване на доброволци за Ковид 19 стартира в Пловдив. То се провежда в общинската болница МБАЛ „Свети Пантелеймон“ в Пловдив и за сега е единственото такова в града под тепетата и областта. Пред камерата на БЛИЦ шефът на ковид отделението в здравното заведение д-р Атанас Парев обясни, че набира доброволци за експериментално лекарство в таблетна форма, което лекува Ковид.
„Защото много по-правилно е да предпазим хората от заболяването, отколкото само да ги лекуваме.
Клиничните изпитвания приключиха и е доказано вече, че то лекува много добре ковид, като намалява смъртността и влизането в болници с 89%. Говорим за болни от ковид с висок риск от прогресия към тежко заболяване, т.е. за най-тежко болните. Искаме да докажем, че същите тези таблетки могат да предпазят контактните на ковид болни от разболяване.
Няма опасност за здравето на хората извън лечението на ковид. Има разбира се лекарствени взаимодействия, които лекуващият пулмолог трябва за прецени. Затова той преглежда ковид болния и ако той отговаря на критериите, може да бъде включен“, обясни д-р Парев, който по професия е пулмолог.
„За доброволците лечението е напълно безплатно, то ще продължи 10 дни, а аз ще го наблюдавам първите 14 дни, когато ще осъществя 4 прегледа и 4 пъти ще взема кръв, а всеки ден ще се взима натривка от носа, за да се изследва вирусният товар. Кръвта и вирусният товар се изследват в  лаборатории в Белгия. Това изследване се провежда в цял свят.
Тези лекарства бяха понесени много добре, когато ги изпитвахме върху болни от Ковид. Няма опасност за желаещите да участват в проучването. Единственото, което забелязах, че съобщават като странични ефекти, че им горчи в устата“, каза още медикът.
Той обясни, че има списък, който е четири страници и в него е обяснено кой и с какви заболявания може да участва в експеримента. с тези заболявания и лекарства, които пият болните и ако те ги приемат не могат да участват в проучването.
„Имаме вече няколко доброволци, единият от тях дори приключи, при другите в момента тече експерименталното лечение. Изводите се правят в международен план, защото над 200 държави участват в това изпитване и когато се наберат достатъчно болни, могат да се направят съответните изводи.
Личното ми мнение относно болните, които са при мен – чудесни са ми впечатленията. Това е едно прекрасно лекарство и много добро, защото е в таблетна форма – не се налага влизане в болница и инжектиране. Надяваме се, че ще може много скоро да докажем, че то предпазва.

Това лекарство е противовирусен препарат и действа само в първите дни. Затова, когато се разболеят, болните трябва да дойдат в първите четири дни, за да започнат лекарството. Както знаете тамифлуто лекува грип. Там дори трябва да се започне лечението в първите два дни, иначе не е ефективно. Тук е същото – трябва да се започне в първите четири дни и тогава е с много висок ефект.

Много ще се радвам, ако хората идват за експеримента и лекарството да се приема превантивно, защото иначе отделението се препълва и ние изпитваме затруднения да спасим и помогнем на всички. Бих искал да предпазим една част от тях от разболяване“, коментира още д-р Атанас Парев.

Всеки, който желае може да се свърже с д-р Парев на телефон 0898 293030

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ
Оператор: Любомир БАКЪРДЖИЕВ, БЛИЦ

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене