Един на всеки десет жители пуши канабис в Атина

Употребата на канабис в Атина е една от най-високите в Европа. Един на всеки десет жители пуши. „Атина е 5-ят или 6-ят град в Европа, където се наблюдава увеличена употреба на канабис систематично“, подчерта професорът по аналитична химия в Атинския университет Никос Томаидис. Употребата на канабис е имала рецесия в първата фаза на карантината от март 2020 г. до септември 2020 г., нещо, което се наблюдава и в други европейски градове и се дължи на липсата на придвижване, тъй като хората бяха затворени в домовете си.

„В Атина обаче видяхме увеличение на употребата от октомври 2020 г. до март 2021 г. През март 2021 г. имахме доста голяма употреба, което съответства на около 10% от населението на Атика. Като цяло изглежда, че употребата на канабис има периодичност, тоест увеличава се през зимата и намалява през летните месеци“, добави той.

Употребата на кокаин и други стимуланти в Атина обаче е най-ниска в Европа през 2020 г.

„Кокаин се употребява средно от около 1,8% от населението на Атика. Следователно имаме регистрирано увеличение на употребата, което се потвърждава както от употребата, така и от конфискациите. Това няма нищо общо с пандемията, а с увеличаването на трафика“, заяви професорът.

Професорът по аналитична химия подчерта, че системни изследвания в тази област се правят от 2010 г., тоест от началото на икономическата криза.

„Систематично следим употребата на различни психотропни лекарства, антибиотици и забранени вещества. Между 2012-2014 г. имаше голямо увеличение на употребата на психотропни вещества. Оттогава се запазва навикът на населението на Атика да прибягва до анксиолитици и антидепресанти. Това, което виждаме е, че от 2019 г., когато имаше малка рецесия, през 2020 г. в условията на карантина видяхме увеличаване на употребата на антидепресанти и анксиолитици, което кулминира във втората голяма карантина от ноември 2020 г. до март 2021 г.“, добави Томаидис.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене