Екслкузивно! Съдия Димитрия Милчева пред toppresa.com: Мястото на имотния регистър е в Районен съд ,както е практиката на голяма част от Европейските държави с цел минимизиране на риска от имотни измами.

Съдия Димитрия МИЛЧЕВА

Съдия Димитрия МИЛЧЕВА

Информацията за днешната ни тема не е стигнала много хора, но тя е съществено важна за правния мир в страната. Неясно защо новата власт иска фигурата на съдията по вписванията се заличава от правния мир, при това с преходни разпоредби на Закона за бюджета за 2022 г. Това намерение на правителството става ясно от внесения проект на Министерския съвет за бюджета за тази година. Една от тези структурни промени е създаването на мастодонта Държавна агенция по вписванията (ДАВ). Тя ще е на подчинение на Министерския съвет и ще събере в едно Агенцията по вписванията (сега към Министерството на правосъдието), Агенцията по геодезия, картография и кадастър (сега към Министерството на регионалното развитие и благоустройството), Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ (сега към МРРБ) и Централния регистър на особените залози. За да коментира това, по наше мнение безумие, нашият колега Веселин Стаменов се срещна със Съдия по вписвания при РС Гоце Делчев – Димитрия Милчева, за да извади на светло какви на настроенията сред магистратите след това решение и какви ще са последствията за всички нас. Благодарим на съдия Милчева, че прие поканата ни и коментира темата за многобройните читатели на информационна агенция www.toppresa.com. 

– Съдия Милчева, изненада ли ви предложението за прехвърлянето на съдиите по вписвания в нова Държавна агенция под шапката на Министерски съвет, в която да се слеят Агенцията по вписванията, Агенцията по кадастъра, дирекция ГРАО в МРРБ и регистърът на особените залози?

– Да, определено. От една страна защото никой не беше поискал професионалното мнение на съдиите по вписванията, защото тази структура не е от вчера, градена е години наред и постигнатото от нея не трябва да се неглижира. Личното ми мнение е, че никой няма полза от внезапни и прибързани структури реформи, които биха поставили в риск както работещите в Агенцията по вписванията, така и защитата на гражданите. Тук не бих могла да изложа пред вас всички професионални аргументи за това защо аз и моите колеги не подкрепяме предложенията за промени. Ще ви кажа само, че съдиите по вписвания трябва да имат независим статут и че подмяната, превръщането на едно съдебно-охранително производство в административно, няма да доведе до нищо добро. Гражданите се нуждаят от правна сигурност, особено в сферата на собствеността.

 – Ако подобно законодателно решение беше прието в правната комисия на НС или бъде лансирано отново, как би се отразило това на работата на съдиите по вписвания?

 -Такава реформа би донесла излишно сътресение в работата на съдиите по вписвания, би натоварила излишно съдилищата и в крайна сметка би се отразила негативно на бързината и качеството на работа. Не само аз, но и много други мои колеги смятат, че е порочна практика да се правят съществени реформи с промени в преходните и заключителни разпоредби на един закон – в случая на законопроекта за бюджета. Този законотворчески подход търпи критики от години. И при последното обсъждане в парламентарната комисия по правни въпроси бе посочено, че опитът да се правят промени в ГПК ,Закона за съдебната власт и Закона за кадастъра и имотния регистър  чрез преходните разпоредби на закона за бюджета е грубо нарушение на Закона за нормативните актове и на практиката на Конституционния съд. Когато става дума за значителни промени е необходима преди всичко прецизност и детайлно обсъждане на експертно ниво. Обществото, и в частност нашата гилдия, има право да знае кой и защо е решил, че съдиите по вписвания трябва да бъдат премахнати и кой би имал полза от това?

-Последната заявка на народните представители е, че  предлаганите промени по отношение на съдиите по вписвания ще бъдат извадени от законопроекта за бюджет 2022 г. и ще бъдат внесени като самостоятелни законопроект. Как ще коментирате това?

  • Изваждането на тези промени е добра първа стъпка и, надявам се, е знак за готовност за диалог и професионална дискусия. Ще бъде само от полза, ако преди да се правят нови законопроекти, се отчете знанието и опита на стотиците съдии по вписвания в страната, както и на останалите колеги магистрати и членове на академичната общност. Подминаването на  съдиите по вписвания при вземането на решения за тяхното бъдеще, лишаването им от мнение по значими за тях, а за интересите на гражданите теми, създава неприятно усещане, че се преследват други неясни цели.  Тук е мястото да изкажа благодарност на колегите съдии при Районен Съд –Гоце Делчев ,които с отворено писмо ясно заявиха ,че мястото на имотния регистър е в Районен съд ,каквато е практиката на голяма част от Европейските държави с цел минимизиране на риска от имотни измами.
  • Записа Веселин СТАМЕНОВ

    Веселин СТАМЕНОВ

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене