Стефан Янев: Случващото се в Украйна се отразява негативно на националната ни сигурност

САЩ и България обсъждат дали американски сили да се включат в новата батальонна група.

Военният министър Стефан Янев определи като предизвикателство за Евроатлантическата сигурност случващото се около границите на Украйна. По думите му има значително негативно отражение върху нашата национална сигурност. Той коментира темата на годишната конференция на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, която се провежда днес и утре в София.. За участие в нея у нас пристигна и началникът на щаба на Съюзното командване на НАТО по операциите адмирал Йоахим Рюле.

Според Янев концентрирането на руски сили около границите на Украйна нагнетява напрежението, повишава несигурността и дава стратегическо предимство на Москва за постигане на своите политически цели точно в духа на реалната политика. Освен това той е обезпокоен и от нарушаване на баланса на силите в Черно море.

„Никой по никакъв повод не ни налага решения, свързани с нашата сигурност. В съюзен формат решенията се взимат след консултации и с консенсус, като всяка една страна членка представя своята суверенна национална позиция“, каза той. По думите му България е суверенна държава и всички решения за предприемане на конкретни действия в областта на отбраната се вземат от българското правителство и НС. По думите му регионът, в който живеем е изправен пред една от най-сериозните военно-политически кризи от края на Студената война. „Това предизвикателство изисква от нас да реагираме адекватно и да действаме смело, решително и национално отговорно, посочи Янев. Той припомни, че в рамките за засилените консултации с НАТО и съюзниците в последните дни няколко пъти е коментирал решенията на правителството, свързани със засилването на сдържащия отбранителен потенциал на Източния фланг на Алианса и нашия принос към него. Янев заяви, че за него като политик и държавник основната движеща сила, мотивираща неговите решения, е защита на националната сигурност и на българските национални интереси.

Янев коментира и създаването на БГ батальонна група, която да играе ролята на възпираща сила срещу кризата в Украйна.

„Батальони имаме много, а батальонна бойна група сега създаваме. Когато говорим за дефицити, не говорим за нещо, което може да бъде създадено за 2 дни, говорим за дефицити от гледна точка на стандартите на НАТО, изискванията в съюзна среда. В състава на батальонната бойна група трябва да има артилерия с калибър какъвто ние нямаме. Това е един от елементите, за който ще бъде направено запитване и този дефицит да бъде запълнен“,каза той.

Преди дни стана ясно, че представители на Държавния департамент на САЩ ще направят обиколка в България и Румъния. Янев ще има среща с тях. По думите ми с американските представители ще разговарят по широк кръг от теми в рамките на стратегическото партньорство между двете страни. „Вероятно ще имаме комуникация по темата дали американски сили могат да участват в състава на българската батальонна бойна група. Това е нормален разговор, но решенията ще се вземат след разговори на друго ниво.“, обясни Янев.

Още тази година да бъдат проведени конкурси за всички незаети войнишки длъжности, се закани още Янев на откриването на конференцията. Янев не каза колко точно хора ще бъдат назначени. Според последните данни обаче незаетите места в армията са около 5000. Привличането на нови хора ще стане и с вдигане на заплати и още по-големи социални придобивки за военните. от думите на Янев стана ясно, че МО прави анализ, който ще е готов до края на месеца, който ако не е нов кадрови модел, то поне ще покажат какво биха постигнали в близо време – в следващите 6 месеца и до края на година.

Наред с това Янев възнамерява още тази година да задвижи проекта за купуване на нови бронирани машини за Сухопътните войски. Той бе спрян заради високи цени в офертите на фирмите. България планираше да даде около 1 млрд. лв. за новите бойни машини, а офертите надхвърлиха лимита почти двойно. Янев поясни, че все още не са решили как точно да продължи реализацията на проекта, но се надява това да стане до края на годината. Анализ ще даде отговор какъв ще е предпочетения път – дали директен договор с правителство или продължаване на процедурата. По думите на Янев, ако е нужда от нова санкция на НС, това ще бъде предложено пред парламента.

Относно Ф-16, Янев поясни, че утре има среща с представителите на „Локхийд Мартин“, от които трябва да научи колко точно ще е забавянето в доставката на първите изтребители Ф-16. Напомни, че сме получили писмо, че заради пандемията такова забавяне от няколко месеца ще има, но и точните параметри. Иначе родните летци продължават да се обучават. Не сме получили и отговор от САЩ и Локхийд Мартин за вторите осем Ф-16.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене