Африканска чума при диви свине в Кюстендилско, въведоха мерки

Открити са вторично възникнали огнища на болестта Африканска чума при диви свине в териториалния обхват на Държавно горско стопанство „Кюстендил“. Това стана ясно по време на провелото се заседание на Областната епизоотична комисия, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Кюстендил. Заседанието бе свикано от областния управител Катя Димитрова. Двете вторични огнища на болестта са на територията на ловно-рибарските дружинки в Драговищица и Шишковци. По време на заседанието д-р Емил Гъгнев от Областна дирекция по безопасност на храните – Кюстендил. Той запозна членовете на комисията с епизоотичната обстановка на територията на областта. Той припомни, че последните констатирани случаи заболяването при диви свине а били през 2019 година. „Няма постъпили сигнали за заболели и умрели домашни свине на територията на областта“, уточни д-р Гъгнев. „Африканската чума по свинете е болест, която вече три години съществува на територията на нашата страна. Известна е ролята на ловците за противодействие на болестта чрез навременно откриване на заразени животни и изпращането на проба за изследване. Припомняме, че извън ловния сезон за групов лов на дива свиня държавата изплаща премии за всяка изпратена проба от отстреляно животно или открит труп“, заяви д-р Гъгнев.

С цел предотвратяване проникване на заболяването при домашни свине на територията на област Кюстендил, членовете на Областната епизоотична комисия разгледаха и приеха няколко мерки. Собствениците на свиневъдни обекти да засилят мерките за биосигурност и да сигнализират незабавно при всеки случай на съмнителни признаци на заболяване при свинете. Стриктно да се спазват забраните за отглеждане на свине на депа за отпадъци, изхранване на свине с отпадъци от депата за отпадъци и изхранване с кухненски отпадъци. Кметовете на общини да не допускат търговия на свине на нерегламентираните места. Кметовете на общини да разпоредят отглеждането на свине да се извършва само в затворени помещения при осигурена биосигурност, в регистрирани животновъдни обекти.

Кметовете на населени места да информират собствениците на свине, че в случай на възникване на заболяване при домашни свине в нерегистрирани обекти, не се изплащат обезщетения на умрели и принудително убити свине. Органите на МВР да следят за нерегламентирано движение и търговия със свине и оказват съдействие на служителите на БАБХ. Органите на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ), Министерството на вътрешните работи и Агенция „Митници“, в рамките на своята компетентност, на граничните пунктове „Гюешево“ и „Олтоманци“, да извършват проверки на транспортните средства и личния багаж на пътниците за наличие на суровини и храни от животински произход, непретърпели термична обработка. Откритите суровини и храни да се изземват и предават за унищожаване съгласно нормативните изисквания. Директорът на РДГ-. Кюстендил да разпореди спазване на мерките съгласно Указания, утвърдени със Заповед № РД 48-3/06.01.2020 г. на министъра на земеделието, храните и горите. Директорът на ОДБХ да разпореди извършването на постоянен ветеринарномедицински контрол за спазване на мерките за биосигурност в свиневъдните обекти и спазване на забраните.Официалните ветеринарни лекари, отговорни за съответните общини да извършат проверки на всички видове и категории свиневъдни обекти.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене