Експерт обяснява има ли сура в Корана, че християните трябва да бъдат обезглавявани

20140929.tjitboghgk

Джихадистите четат Свещената книга както дяволът Евангелието

Джихадистите от сунитската радикална група „Ислямска държава в Ирак и Леванта“ искат да създадат сунитски халифат от двете страни на иракско-сирийската граница. Като свой основен враг сунитите виждат мюсюлманите шиити. На масови обезглавявания и терор са подложени шиитите и християните в тези територии. В какво вярват джихадистите и пише ли някъде в Корана, че шиитите и християните трябва да се обезглавяват.

Джихадистите са позовават на сура 47 от Корана, която казва: „Когато срещнете такива, които са неверници, отрежете им главите“. Хората все повече си задават въпроса миролюбива религия ли е исляма. „Джихадистите четат Корана, както дяволът чете Евангелието. Този текст звучи страшно и той е действително страшен, но това в никакъв случай не означава да се избиват невинни хора, както джихадистите постъпиха напоследък”, заявява проф. Цветан Теофанов, който първи е превел Корана от арабски на български. 

„Не всеки би могъл да тълкува свещените текстове. Не всеки би могъл да тълкува Корана. В сура 4 се казва и „Щом срещнете онези, дето отричат, съсичайте им вратовете, додето ги надвиете”, но това е предписание за мюсюлманските бойци в битка с техните врагове’, обяснява проф. Теофанов, цитиран от bTV. „Като цяло кораничния текст е много удобен за манипулация на общественото мнение. Това е втора сура в която се казва „И ги убивайте там, където ги сварите, и ги прогонете там, откъдето и те ви прогониха”. Това е свързано с конкретно историческо събитие”, коментира експерта. 

По думите му смисълът на този кораничен текст е насочен по-скоро към предписанието как да се постъпва с пленниците по-скоро, отколкото какво да се прави в битка. „В битката воюващите страни се ожесточават и тук има тъкмо такова предписание, но кораничният текст не бива да се възприема буквално, изолирано от целия контекст”, подчерта той. Според проф. Теофанов конфликтът шиити – сунити е политически и изкуствено провокиран. „Това е политически провокиран проблем според мен. Бидейки студент в Багдатския университет между 1972 и 1978 година въобще нямаше такъв конфликт, такава вражда между сунити и мюсюлмани, защото между тях няма различния”, каза той. 

„Според мен е дълбоко погрешно в Корана да се търсят корените на джихадизма, тероризма и всички тези престъпления, които се извършват. Не би трябвало върху исляма, върху класическия ислям да се хвърля тази сянка на съмнение. Това би капсулирало мюсюлманските общности в съответните страни и за мен е много опасно това точно да се прави в България”, заяви професорът. По думите на проф. Теофанов традиционният ислям, изповядван от мнозинството български мюсюлмани, е напълно толерантен към другите религии и хора и не крие никаква заплаха. 

Но в България вече функционират по-крайни течения като салафитския ислям. Неверниците от гледна точка на мюсюлманите са враговете им тези, който воюват срещу тях, обясни експертът. „Първоначално това са били меканските езичници, които са вярвали в идоли, а Аллах е всевишен”, каза той и допълни, че християните първоначално са били най-големите приятели на мюсюлманите, „тъй като те са срещнали в учението много близки постановки, но постепенно тяхната борба за надмощие води до конфликт”.

www.blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене