ВИДЕО: 70 момчета бяха обрязани на ритуала „сюнет“ в Хаджидимовското село Абланица

11159053_824095970998768_801716619_oСред децата бе и Метин Хане-първороден внук на местния ходжа Шукри Хане


Над 70 момчета бяха обрязани от хирурга д-р Рафет от гр. Балъкесир Република Турция миналата събота на ритуала „сюнет“ в село Абланица край Гоце Делчев.

11160413_824099710998394_924438340_n

Метин Хане, внук на ходжата от Абланица

Обрязването на момчетата на възраст между една и две години се превърна в празник на селото, в което се стекоха към 3 000 души. Гости на празника бяха главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи, районният Айдън Мохамед, както и районните мюфтии на Смолян Неджми Дъбов и районния мюфтия на Пазарджик Абдула Сали. Поканата да уважи събитието уважи и районния мюфтия на област Ксанти в съседна Гърция, който бе придружен от двадесет тамошни имами.  На празника лично присъства депутатът от ДПС Али Осман Имамов.

Сюнетът съвпадна със свещения за мюсюлманите месец, в който те отбелязват раждането на пророка Мохамед, уточни за Топ Преса духовният водач на мюсюлманите в Абланица Шукри Хане чиито първороден внук бе сред 70-те деца, които бяха обрязани.

Обредът започна в 14 часа след обедната молитва. Приемане на мюсюлманската вяра – обрязването, равнозначен на християнското кръщене се превърна в празник на цялото село. На площада настроението допълниха изпълнения на ориенталска, гръцка и българска народна музика.

Самото обрязване извърши хирурга д-р Рафет от гр. Балъкесир Република Турция, който се похвали, че за тридесетина години е обрязал хиляди мюсюлмани, както и християни, най-възрастния на 65 години, а най-малкия – пеленаче на 10 дни. Самото обрязване се извърши в джамията в Абланица, ритуалът се прави веднъж на няколко години, тъй като сюнетчиите са кът. Последно такъв обред е бил проведен през 2011 г. Мехмед първо поставяше упойки на конвейер, след като направи десет, обряза първото упоено с местна упойка с електроскалпел.

Традиционно обреда бе придружен от народни борби, в които се включиха млади мъже от Абланица и цяло Неврокопско. Конкуренцията бе засилена с включването на участници и от други краища на България.  След дълги и драматични борби продължили няколко часа пред погледа на стотици зрители победител стана младеж от София, който си тръгна с голямата награда, която бе в размер на 500 лв.

Благодарим за сътрудничеството на  Фото-студио „Ибраим Башов“ , който предостави снимки и видео


Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене