Важно за абитуриентите: Матури сутрин и следобед заради новите варианти

Изпитите от втората задължителна матура тази година вероятно ще се провеждат сутрин и следобед. Тази възможност вече е разписана в указанията на МОН за организацията и се налага заради голямото разнообразие от държавни зрелостни изпити, които предстои да се проведат за първи път през тази учебна година – ще има дори по музика.

Новите варианти са свързани с това, че се дипломира първият випуск абитуриенти, които във втори гимназиален етап изучаваха профилиращи предмети. Единият от тях ще им е втората задължителна матура по избираем предмет, вместо да избират измежду всички общообразователни в следното училище, както бе досега. За възпитаници на професионалните гимназии пък втора задължителна матура става държавният изпит по теория и практика на професията, като и там се въвеждат три възможни формата.

До 18 февруари зрелостниците трябва да подадат заявление на какви матури ще се явят, за да бъдат допуснати до тях.

Учениците от профилирани паралелки имат право да отидат най-много на 4 изпита.

Преди няколко години имаше зрелостничка, която се яви на 5 матури – двете задължителни и още 3 по нейно желание. В масовия случай обаче и до момента зрелостниците държаха най-много още една или две допълнителни матури по желание – по предмети, оценките от които им трябват за кандидатстване в чужди университети.

В предстоящата кампания остава задължителната матура по български език и литература за всички зрелостници, които завършват средно училище. Началото обаче е отложено с половин час – в 8,30 ч.

Втората задължителна матура вече ще е по един от избраните в 11. и 12. клас профилиращи предмети – върху материала от задължителните модули за профилирана подготовка.

При допълнителните матури по желание има два варианта – да са по профилиращ или по общообразователен предмет.

Само задължителната матура по български език и литература ще се проведе едновременно за всички сутринта, за останалите ще има график и със следобедни часове, като началото ще е в 14 ч.

Абитуриентите от професионалните гимназии ще държат задължителната матура по български език и литература, а държавният изпит за професионална квалификация става втора задължителна матура за тях. За за първи път избират между 3 варианта – да пишат дипломна работа със защита на теоретичната и практическата част, да се явят по стария формат с развиване на тема по теория и практически изпит или пък да държат теорията като тест и да се явят отделно на практиката. Те имат право да заявят и допълнителна матура по желание – по общообразователен предмет.

За завършилите минали години и абитуриенти от чужбина остава досегашното положение – могат да държат задължителния зрелостен изпит по български език и литература, както и по избираем общообразователен предмет.

При явяване на матура по чужд език се посочва нивото по Общата европейска езикова рамка (ОЕЕР). Така матурите по езиците също ще са няколко разновидности – тъй като нивото е различно, ако се учи интензивно в езикова гимназия или засилено в СУ. Нивото ще се посочва и в случаите, когато чужд език се избира като допълнителна матура по желание.

До 15 ученици в стая, за матурата по IT – 10

Изпитните варианти за всички държавни зрелостни изпити се генерират от банка с изпитни задачи в деня на изпита и след окончателна проверка за коректност всяка от частите се засекретява с отделна парола и се публикува на предварително известен на училищата и Регионалното управление на образованието защитен сървър.

Отново ще има електронна проверка на изпитните работи, които ще се сканират. Оценяването на въпросите и задачите със свободен отговор ще става от оценители в електронна система след идентифицирането им с индивидуален софтуерен токан. Предложения за оценители, квестори, учители-консултанти и учители по чужд език за четене на текст се подават до 24 февруари. Тогава изтича и крайният срок директорите да направят разчет колко сгради и зали ще са нужни за провеждане на държавните зрелостни изпити. Изискването е да има до 15 ученици в стая, а за матурата по информационни технологии – до 10. За нея е предоставен и списък от програми, които трябва да са инсталирани на устройствата.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене