Уволненият за изхвърлени боклуци на нерегламентирано сметище благоевградски полицай Димитър Ичев спечели делото в Административен съд

Благоевградският полицейски инспектор Димитър Ичев спечели делото за уволнение в уволнение. Той обжалва заповедта на вътрешния министър Бойко Рашков, с която през септември 2021 г. бе прекратено служебното му правоотношение с МВР заради уронване престижа на службата. В жалбата си Димитър Ичев посочваше, че наложеното му най-тежко дисциплинарно наказание е несъразмерно.

Припомняме, че ст. инспектор Димитър Ичев, началник група „Териториална полиция” в сектор „Охранителна полиция” към Първо РУ – Благоевград бе уволнен заради изхвърлени боклуци на нерегламентирано сметище. Инспекторът бе сниман от непознато семейство на 2 февруари миналата година да изхвърля строителни отпадъци, които изпратиха видеозапис в медиите. Тогава на редакционната поща на в. „Струма“ бе получено писмо, в което се твърдеше, че въпросният клип е разпространен в групата „Забелязано в Благоевград”, но още на другия ден е свален, след като станало ясно кой е човекът на записа.

Пред репортер на „Струма”, който се свърза по телефона с полицейски инспектор Димитър Ичев, той заяви, че това е манипулация и клевета, и обясни, че е изхвърлил строителни отпадъци на регламентираното сметище в село Изгрев.

„В извънработно време отидох с личния си автомобил на сметището в село Изгрев да изхвърля 5 чувалчета със строителни отпадъци от ремонта, който правя у дома. Боклуците изхвърлих в депото, което е регламентирано, след което си тръгнах. По-надолу по пътя спрях да си изчистя калта от обувките и да изтръскам праха от чувалите. Тогава отстрани на джипа ми спря лек автомобил, от който слязоха мъж и жена, която започна да снима и да вика – това е, което се чува в клипа”, заяви тогава полицейски инспектор Димитър Ичев.

Спрямо него започна дисциплинарната проверка, която продължи 7 месеца, и на 17 септември 2021 г. бе уволнен. Уволнителната заповед бе обжалвана в Административен съд. На делото Димитър Ичев бе представляван от адвокат Росен Кацарски, с когото са бивши колеги от полицията. По случая са разпитани свидетели, сред които и жената, която е направила клипа. Тя твърди, че била възмутена, че се изхвърлят строителни отпадъци извън табана, и затова направила клипа. Същевременно добавя, че не е видяла самото изсипване, а мъж, който държал чувал до спрял джип. Свидетелката добавя, че не е знаела, че заснетият е полицай, но няколко дни след като случаят бил огласен от медиите, ходила на място с полицаи, за да им покаже къде били изхвърлени отпадъците.

Впоследствие Димитър Ичев завел дело за клевета срещу нея. Като свидетел е разпитан приятел на Ичев, който твърди, че е бил също на сметището, когато го видял да изсипва отпадъците, след което си тръгнал със сина си.

При анализа на доказателствата съдията счита, че нерегламентираното изхвърляне на строителни отпадъци в района на табана на с. Изгрев е нарушение на правилата на Етичния кодекс на МВР. Макар и извършеното от Ичев да е несъвместимо с етичните правила за поведение на държавните служители в МВР, съдът намира, че същото не уронва престижа на службата – авторитета на МВР пред обществото, на което той служи, до степен, обосноваваща налагането на най-тежкото дисциплинарно наказание. Освен това, въпреки ръководната си позиция в 1-во РУ – Благоевград, не е направил опит да злоупотреби с властта си нито пред свидетелите очевидци, които са констатирали нарушението му, нито да повлияе на излъчването на видеоклипа с негово участие в двете национални телевизии и регионалната медия, нито на премахването му от Фейсбук групата „Забелязано в Благоевград“, нито е направил опит да се укрие и да избяга от мястото на нарушението. Ичев е съдействал изцяло на проведеното дисциплинарно производство, а и съдът намира, че коментарите на гражданите за поведението му, публикувани в интернет форуми, не са еднозначни – в насока, че обществото трябва да се лиши от капацитета му на дългогодишен служител в МВР. Съдията счита, че извод за уронване престижа на службата не може да бъде изведен само и единствено от факта, че деянието е станало достояние на широк кръг лица поради публикуването на видеоклипа от две национални телевизии и в една регионална медия, съответно затворена Фейсбук група. Защото възприемането на тази теза води до абсурдния извод, че излъчването на всеки видеоклип в посочените медии винаги /независимо от съдържанието му/ щом не е с позитивна информация, уронва престижа на службата.

Според съдията наказанието на инспектор Ичев е прекомерно, като не се отчита, че през своя 30-годишен стаж в МВР е многократно награждаван. Освен това заповедта за дисциплинарно наказание е немотивирана, поради което съдът я отменя. МВР е осъдено да изплати направените разноски от Ичев от 700 лв. за адвокатския хонорар. Решението подлежи на обжалване пред ВАС.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене