След краха на делото РИКО в съда в Ню Йорк: БГ съд разобличи Прокопиев и прокситата му във властта

Иво Прокопиев е обвинен като подбудител на сделката, осъществена с посредничеството на фирмата му “Булброкърс”.

Прокопиев да не си тези дни. Мини, заложени с труд и пот на  от тружениците в интернационалната му машина за манипулации гърмят една след друга. Балони, надувани по негова команда с покъртителни дружни усилия на де що автори на фалшиви новини има в тази държава се пукат звучно в бузите – неговите и на надуващите ги. А за капак, след десетилетия набези срещу Темида и опити да я обязди в своя полза чрез инсталирането на удобни пионки, не един, а два съдебни състава разобличиха прокситата му във властта като некомпетентни, газещи правата на гражданите и нарушаващи законодателството. При това не само българското, а и на целия Европейския съюз.

Шегата настрана, но последната седмица нанесе 3 безпрецедентни удара по корубата на манифактурата за лъжи и клевети на разградския олигарх. И най-важното – започна да вади наяве истинското му лице. Неговото и на прокситата, чрез които дърпа конците в правителството на страната. Прийом, който прилага от години, за да се изкарва пред външния свят обикновен, дори – видиш ли – онеправдан бизнесмен. А в същото време задкулисно да държи в плен държавата в олигархичната си мрежа от медии, припяващи опорките му. НПО-та и политици, изпълняващи заръките му. И алчни бизнес структури, хранещи се с парите на българските и европейските данъкоплатци.

Система от метастази, тровеща цялото ни общество. 

Функционираща тайно и задкулисно в продължение на десетилетия. Бухалка срещу враговете на Прокопиев, клеймяща ги по негова заръка, за да може той необезпокоявано да се крие зад пушилката от манипулации и да точи държавните ресурси. Досега.

Само преди дни авторитетното брюкселско издание „Ню Юръп“ свали маската на каолиновия бос, изкарвайки на светло истинския му образ. На олигарх и „сляпо петно на българския медиен пейзаж“, използващ над 25-те си медии у нас, за да обслужва собствените си интереси. А в четвъртък, след като преди седмица съд в Ню Йорк прекрати поради липса на каквито и да било основания една от презокеанските манипулации на Прокопиев и ортаците му – делото РИКО, два състава на Върховния административен съд спукаха звучно друг от балоните, надути по негова команда – т.нар. БГ списък по „Магнитски“.

Магистратите обявиха списъка за незаконен, като постановиха за нищожни три от общо шестте точки на скандалното решение №441 на първия служебен кабинет на Стефан Янев. Сред тях е тази за съставянето на работната група, която под ръководството на тогавашния и настоящ финансов министър на кабинета на „промяната“ Асен Василев,

безпрецедентно суспендира правата на общо 121 лица – физически и юридически.

Както и самия списък, а също и разпореждането държавните институции да прекратят взаимоотношенията си с хората, включени в него. Мотивите за обявяването на тези точки за нищожни са няколко. Единият е, че с решението си кабинетът е действал извън правомощията и компетенциите си и няма никакво правно основание за съществуването и на работната група, и на самия БГ списък. Вторият – налагането на санкции по американския закон „Магнитски“ – т.е. по закон на трета държава, нарушава правото и регламентите на Европейския съюз. Третият – решението грубо гази правата на гражданите на държавата.

Тук е моментът да се припомни, че главна мишена и на двете чудовищни машинации на кръга около Прокопиев – РИКО и „Магнитски“, е основният враг на разградския олигарх – депутата от ДПС Делян Пеевски. Той самият се превърна в такъв, след като пръв и в продължение на години единствен разобличаваше престъпленията и машинациите на Прокопиев. Самите машинации пък бяха направени с ясна цел – да се предъвкват с години от медиите на каолиновия бос, изкарвайки Пеевски „световното зло“, за да може истинският олигарх Прокопиев да си върши необезпокоявано далаверите. И да отвлича вниманието от истинския дневен ред на обществото – инфлацията, вдигащите се с буквално с часове цени на стоките и разбира се – драстичния скок на сметките за ток.

Сметките за ток, лъвски дял от които прибира в джоба си самият разградски бос.

Но да се върнем на БГ списъка по „Магнитски“ и становищата на двата тричленни състава на ВАС. Т.нар. български „допълнен“ списък беше създаден, след като на 2 юни 2021 г. Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) към Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на три физически лица, сред които Делян Пеевски. А също на общо 64 фирми, свързани с тях. Още тогава високопоставени членове на ДПС предупредиха публично, че санкциите конкретно срещу Пеевски са в следствие на манипулации от страна на Прокопиев и кръга му, жертва на които са станали US институциите. Настояха и за доказателства за твърденията, на които се основават. Такива и до момента не са предоставени. Не само, а тогавашният служебен правосъден министър Янаки Стоилов на практика опроверга обвиненията, като посочи, че във ведомството доказателства, които да ги подкрепят, няма.

Въпреки това, още на 4 юни, кабинетът „Янев“ прие въпросното скандално решение, с което противозаконно прилага и разширява санкциите у нас. А малко по-късно се появи и въпросният БГ вариант на списъка, допълнен  с още близо 60 физически и юридически лица. Попаднали там уж, защото са били свързани през последните 5 години с лицата от US списъка. Абсурдното е, че дори не стана ясно на какъв принцип са били подбирани, защото се оказа, че фирма, свързана с подведения под отговорност по 19 обвинения забегнал в Дубай бизнесмен Васил Божков например е изпаднала незнайно как. В същото време на практика с допълнения вариант на списъка безпрецедентно бяха суспендирани гражданските права на всички включени в него, при това без какъвто и да било съд и присъда. Както и даване на възможност на „наказаните“ да се защитят.

Безумието стигна дотам, че не беше ясно дали изобщо биха могли да си обслужват данъчните задължения, а също и кредитите. Причината е, че – в следствие на скандалното решение – бяха запорирани и сметките им.
Така списъкът реално бе превърнат в поредната бухалка. Този път в ръцете на  служебния кабинет „Янев“, чрез който президента Румен Радев акушира на най-новото политическо ГМО на Прокопиев – „Продължаваме промяната“.

А целият този водевил на беззаконието беше предприет въпреки предупрежденията от страна на ЕС,

че е абсолютно недопустимо прилагането на санкции, наложени от чужда страна, на територията на държава член на Съюза. Да не говорим, че има и изрично решение на ЕК от 8 ноември 2019 г., според което „подобно едностранното въвеждане на национални мерки за обезпечаване на активи би имало отражение върху функционирането на вътрешния пазар на ЕС“. Именно затова те противоречат на правото и на директивите на Евросъюза.

На този фон, съвсем логично различните български съдилища бяха залети с над 60 жалби срещу БГ списъка, като постановените в четвъртък решения на ВАС са по две от тях. Едната от майката на депутата от ДПС Ирена Кръстева.

Решението на ВАС по нея е

буквално присъда за задкулисието и неговите проксита във властта

Магистратите посочват, че „актът на МС е нищожен, тъй като е издаден при липса на компетентност…. Не е спазено изискването той да е издаден въз основа и да не противоречи на нормативен акт на ЕС, български закон, Конституцията или международен договор, ратифициран от страната ни….Приет е при очевидно нарушение на правото на защита на лицата….“.

С което показват истинското лице и на т.нар. „промяна“, и на нейните акушери. Особено на Прокопиев. На хора, не само умишлено газещи законите – факт, в който се уверихме още при скандала с канадското гражданство на усмихнатото прокси на олигарха – Кирил Петков („просто Киро“), а безочливо газещи и правата на гражданите. На хора, явно готови, за да обслужат интересите си и тези на ментора си, да газят дори законите на ЕС. Тъй де – защо им е страната ни да е в Европейския съюз, ако това ще пречи на схемите им?

Развръзката по машинацията „Магнитски“ тепърва предстои. Както впрочем да видим и как ще се развие казусът както у нас, така и през Океана. Но докато чакаме изхода, лесно можем да предположим какво ще предприемат Прокопиев, машината му за манипулации и прокситата му. Атаките по „непокорните“ състави на ВАС едва ли ще закъснеят. А опитите на олигархичния кръг да прокара т.нар. “съдебна реформа“ ще станат още по-ожесточени. За да бъдат потушени занапред подобни прояви на законосъобразност и гарантиране на демократичните права на гражданите. Далеч не случайно именно обяздването на Темида беше първата задача, която прокситата му от „промяната“ си поставиха. Не галопиращите цени на стоките например, които заплашват да удавят цялата страна и обществото в инфлационна спирала, невиждана от години.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене