Наджи Шенсой искрено и лично за футбола и семейството

Наджи Шенсой е треньорът, благодарение на чиято работа ОФК „Пирин“ Благоевград запази мястото си в „А“ футболна група. Специалистът изпълни обещанието си, което даде през есента на кмета на Благоевград Атанас Камбитов и извади отбора от калта, като преди последния мач срещу „Локомотив“ Пловдив утре „орлетата“ дишат спокойно, след като си гарантираха още година в елитната група.

За 7 месеца футболният специалист промени не само играта на „Пирин“, но и мисленето на футболистите. Той стана известен в цялата страна с поговорките и притчите си, които разказваше преди и след всеки мач.

Наджи Шенсой разказа пред E79newsза бъдещето си в отбора, за Буридановото магаре, за семейството си, за феърплея, както и за слабостта си към Благоевград.

58-годишния треньор е роден в град Призрен, Косово. Преди решаващия мач за „Пирин“ с „Монтана“ който определи  отбора оставащ със сигурност в майсторската група, Наджи привлече вниманието на цялата българска общественост с притчата за Боридановото магаре, която адресира към монтанци.

„Буридан е древен френски философ. Той затворил едно магаре и 10 дни не му давал нито вода, нито сено. На 11-я ден извадил магарето на светло и му поставил от едната страна вода, а от другата купа сено. Магарето въртяло главата насам натам и дълго се колебаело от къде да започне. Накрая умряло от глад и жажда“, повторно ни разказа притчата Шенсой.

Така стана и с “Монтана”. Те имаха 2 исторически за тях мача – с нас, като домакини за оставане в „А“ група и финала с ЦСКА за Купата на България. Накрая загубиха и двата мача, изгониха и треньора Емил Велев. Загубиха, защото не се концентрираха само върху единия мач”, казва любимецът на благоевградската футболна общност.

 ЗА КОРЕНИТЕ СИ

Наджи Шенсой е икономист по професия, завършил е университета в родния си град Призрен. Майка му и баща му са учители, майка му в основно училище, а татко му  по География в Призренската гимназия.

„Майка ми е чиста туркиня, татко ми е, както тука им казвате помаци, но те си се наричат помежду си горанци или богомили. От дядо ми като дете съм слушал, че когато турците са ислямизирали горанците през 18 и 19 век, които са се заселвали около Шар планина десетина века по-рано ги питали „Вие какви сте?“,  „Ние сме богомили, ще приемем вярата ви, но езика не ни закачайте“, им казали моите прадеди. Така и станало, от дядо ми съм слушал да говори на непознат за мен език, който постепенно изчезнал. Това е езика на богомилите, които са дошли в Шар планина някога от днешните български земи. Шар планина сега се намира на три държави – Косово, Македония и Албания. Аз съм учил в училище всичко на турски език, който в Косово е комуникативния език.”, разказва Шенсой.

Според Наджи Шенсой родния му Призрен не случайно се нарича малкия Йерусалим. В града живеят от векове заедно мюсюлмани, православни християни,  албанци католици, както и евреи. В диаметър от около 200 метра се извисяват православна черква, джамия и католически храм. Както е в София – църкви, джамия и синагога са на метри разстояние една от друга. Някога Призрен е била сръбската столица на крал Душан. От детството си той си спомня, че в кафенетата са сядали заедно сърби, турци и албанци, като комуникативния език между тях е бил турския. После се намесили политиците и станала войната. Копирано от E79news

 СЕМЕЙСТВОТО

„От 27 години семейството ми живее в Истанбул. Имаме турско гражданство. С жена ми Селвет извадих късмет, тя е домакиня, образцова майка и съпруга. Аз обикалям Европа като треньор. Уверил съм се в едно нещо – най-трудно е да изкарваш по честен начин парите си! Дъщеричката ни Джемре завчера защити специалността си, вече е магистър стоматолог. Специалист е по зъбните мостове. На 28 години е и обича много ските, редовно идва с приятели в Банско да карат ски. Обича много Банско и Благоевград. Сина ни Джамфуркан е на 24 години, строител е по професия и вече сам си вади хляба като строител в Истанбул“, разказа старши-треньорът на „Пирин“. Копирано от E79news

 ЗА ФУТБОЛА

„Футболист бях до 35-годишната си възраст. 6 години играх в турски отбори – „Манисаспор“, „Ванспор“, където са кюрдите и в „Петрол офиси” – Анкара. От 1996 година съм треньор, започнах в „Манисаспор“, после станах помощник на Веселинович във „Фенербахче“. През 2002 дойдох в България като помощник на Йешич в „Славия“. 3 пъти съм работил в Азербаджан, а през 2009 година ме поканиха в „Пирин“, когато ситуацията беше същата както сега.

Когато те хвърлят в дълбока вода, това не значи, че си обречен и ще се давиш. Трябва да се опиташ да плуваш, както можеш. Не само, че тогава „Пирин“ не изпадна, но стигнахме до финал за купата. Бихме „Левски“ на полуфинала. После ни окрадоха 9 футболисти, взеха ги за жълти стотинки – вратаря Макенджиев, Галчев, Дани Младенов, Спас Делев…” Копирано от E79news

 ЗА ФЕЪРПЛЕЯ

Футболът във всяка страна е отражение на политико-икономическото състояние на държавата. Навсякъде по света малко или много има корупция и немотивирани мачове. Ето „Лудогорец“ – в мига, в който си осигуриха шампионската титла, спряха да играят. А не бива така. За мен това е егоистично, защото нарушава силите в първенството и феърплея.

Мачът ни с „Локомотив“ Пловдив в събота е без значение за нас от гледна точка на класирането, но е съдбовен за характера на футболистите. Това ще им е най-трудният мач, защото трябва да докажат характера си.

Казах им“Играйте за достойнството си, играйте уважително към тези хиляди, които ще дойдат да ви се радват и да ви поздравят за успеха. Ако играете със сърце и душа – това вече е изкуство! Играйте феърплей!“ 

Няма да паднем на нивото на „Лудогорец“. Едно е да си силен, но по важно е да си честен.

Настръхвам, когато на всеки мач публиката ме посреща с възгласа: „Наджи Шенсой е нашият герой“. Как ще гледаш тези хора в очите, ако се опиташ да ги излъжеш с немотивирани мачове”, каза косоварят. Копирано от E79news

 ЗА БЪДЕЩЕТО В „ПИРИН“

„Всичко в момента зависи от ръководството на „Пирин“ и от това дали целите ще бъдат големи или малки. Чувствам и виждам, че Благоевград е гладен за футболни успехи. Хората тук искат да се гордеят с отбора. Ако целите са малки, трудно ще продължа тук“, каза Наджи Шенсой и допълни, че той иска отбор, който слуша духа на феновете, един по-силен отбор с по-големи цели.

„Знам, че всичко това е свързано с пари. Искам специално да благодаря на кмета Камбитов, защото в живота най-трудното нещо е да се печелят парите. Той ни осигурява материално и го уважаваме. В „А“ група обаче само ние и „Монтана“ сме общински отбори, всички други си имат силни спонсори. Това според мен трябва и тук да стане – един силен спонсор, по-големи бюджети и да се играе за по-големи цели.

Трябва да има селекция, имаме нужда от нови футболисти на няколко поста и съм сигурен, че ще играем всеки мач на пълен стадион и Благоевград ще е горд с отбора си“, каза косоварят.

„В момента школата на отбора не може да захрани първия тим, защото за 6-7 години от школата са „откраднати“ най-талантливите играчи първо ги крадяха „Литекс“, после „Лудогорец“ и „Берое“. Ще трябва малко време, за да се поставят по солидни основи на школата и талантливите футболисти да остават тук, защото Пиринския край е доказана люпилня на таланти“, добави старши треньорът на ОФК „Пирин“ .

Автор: Павел Шатев, E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене