Последният жив модел на Майстора vs Мелиса от „Другите българки“

Има ли паралел между реалните музи на художника и съвременните транс модели?

Предстоящата изложба на 8 март, част от проекта „Другите българки“, предизвика остри полемики, включително и на политическата сцена.
Може ли да има паралел между реалните музи на Владимир Димитров-Майстора и съвременните транс модели от проекта „Другите българки“?

Пред Bulgaria ON AIR говори Боянка Аракчиева – последният жив модел на Майстора.

Големият художник я рисува, когато тя е дете – само на 8 години.

„Изпратен от Бога при нас в Шишковци – един светец, добър и благ, да увековечи Рая на земята“, сподели Аракчиева.

Близо век по-късно моделите са други и предизвикват скандал. Транссексуални, облечени с носии, позират за изложбата „Другите българки“ с репродукции на Майстора.

„Това не трябва да се подценява. Това трябва да се издига в култ. Колкото страни да е обиколил, не е подценил чуждото изкуството, но и не е взел нещо от там, за да го пренесе в своето“, каза тя.

Организации и политически партии настояват изложбата да бъде отменена преди официалното ѝ откриване на 8 март. А новият прочит на изкуството не е за всеки, категорични са участниците в проекта.

„Ние имаме огромно уважение към Майстора. Той за нас е икона. Не се опитваме да заместим неговото изкуство или да се подиграваме. Това е съпоставка как живеят транс жените и колко са потискани от обществото. В случая, когато Майстора е рисувал българките – тогава жената също не е имала права“, сподели Мелиса Рангелова.

А въпросът ражда ли новото време нови стандарти в изкуството, остава открит.

https://video2.ibg.bg/repository/mp4/220204_IZLOJBA_BOA_HD.mpg.1643994483.mp4

Александър Попов

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене