25% от работещите 270 души в социалните услуги в Благоевград са под карантина

Около 25% от персонала в социалните услуги в Благоевград е под карантина. Това съобщи директорът на дирекция „Социална и жилищна политика“ Емилия Халилова, която посочи, че заради пандемията работата във всички звена, центрове и услуги през последните 3 седмици е изключително затруднена.

„Очаквахме, че Ковид вълната е преминала и тази седмица голяма част от хората в болнични ще се върнат на работа, за да се успокоим малко, но от вчера отново имаме ръст на заболелите и контактните в екипите ни“, призна социалната шефка. Тя посочи, че общият брой на работещите в социалната сфера в община Благоевград са 270 души и отбеляза:

„При нас опция да не предоставим на потребителите си услугата, която очакват, няма, защото характерът на работата ни е такъв, че голяма част от тях се нуждаят от 24-часова грижа. Някои са почти безпомощни, в ЦНСТ-тата, в Дома за дементноболни в с. Падеш, в Дома за стари хора в кв. „Струмско” хората не могат да се оставят без грижи, без топлина и храна. В последните 2 седмици имахме огромно предизвикателство да реорганизираме работата си и се налага да го правим почти ежедневно заради количеството на отпуските по болест. Имахме услуги, в които 50% от персонала ни бе болен и останалите 50% буквално се наложи да работят 3 денонощия без почивка. Много бе тежка ситуацията в Домашния социален патронаж, който осигурява храна на 570 болни, там 12 колеги от екипа бяха болни и се наложи спешно да командироваме хора от други социални услуги, за да достига топлата храна до нуждаещите се самотни и възрастни. Въпреки пандемията ние не спряхме нито една услуга, с изключение на Дневен център за деца с увреждания, който бе затворен за 10 дни по предписание на РЗИ, тъй като имаше много болни и сред потребителите, и от персонала, и тук е мястото да благодаря на всички наши служители, които работят всеотдайно“, каза Ем. Халилова.

Тя уточни, че в резултат на Ковид двама потребители на социални услуги в общината са били в по-тежко състояние и за тях се е наложило болнично лечение. Момиче от едно от защитените жилища за деца с умствена изостаналост е в интензивен сектор на благоевградската болница, то не е интубирано и лекарите дали добри прогнози за оздравяване. Вторият е мъж от дома в с. Падеш, който вече е изписан и е върнат обратно в услугата. Останалите болни потребители се отделят и се обслужват на място в стаите, а на персонала е осигурено пълно предпазно оборудване.

„Истината е, че колегите, работещи в социалните услуги, са на първа линия в борбата с Ковид, независимо че не получават парични бонуси за това, тъй като не са разписани като такива в заповедта на министъра на здравеопазването“, каза Емилия Халилова.

На въпрос има ли начин тези хора да бъдат компенсирани за денонощния си труд, тя обясни, че по „Патронажна грижа плюс“ има проект, по който община Благоевград работи, и той дава възможност в случаи на Ковид криза да се осигури допълнително възнаграждение на работещите в тази ситуация. „Сумите не са големи, но все пак е някаква компенсация”, заключи социалната шефка.

Източник: вестник струма

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене