Кирил Петков: Планът за възстановяване и устойчивост е предаден на Европейската комисия

Планът за възстановяване и устойчивост е предаден на Европейската комисия в момента, но претърпя промени в някои от секторните политики. Това заяви министър-председателят Кирил Петков в отговор на въпрос от народния представител от ГЕРБ Томислав Дончев в НС.

Премиерът посочи, че в сектор енергетика са направени корекции, тъй като завареният план е създавал още по-голяма зависимост на страната от руския газ. „В момента знаете конфликта, който нараства между НАТО и Русия, имаме доста голям риск от потенциални санкции и липса на сигурност в подаването на газ. Имаше предвидена парогазова централа в плана, който заварихме. Това даваше шанс доставките от Русия да се увеличат. Не можем да приемем този тип зависимости. Трябваше да преработим част от плана, за да имаме независима и зелена енергия.“, допълни премиерът. По негови думи ЕК е приветствала тези промени. В момента се очаква краен резултат от представения план, стана ясно още от думите на Петков.

Томислав Дончев обаче отправи критика, тъй като българското Народно събрание и обществеността не са били запознати първо с плана, преди той да бъде изпратен в ЕК. „Радвам се, че имате изпратена нова версия, не е чудесно обаче, че това ще е първата версия изпратена до ЕК, която никой тук не е виждал. Този план е пренаписван повече време, отколкото е писан“, посочи депутатът и призова премиера да го представи пред българската общественост.

Ще има обществени обсъждания, отговори му премиерът.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене