Камиони и автобуси с такса и по второкласните шосета

Обмислят по-ниски глоби за каране без винетка

Камионите и автобусите да плащат тол такса и по второстепенните шосета, обмислят от строителното министерство. Това стана ясно по време на организирания от вицепремиера и министър на МРРБ Гроздан Караджов разговор с браншовите организации и представители на малките и средните превозвачи в България за тол системата, който бе предаван във Фейсбук.

Караджов постави основен акцент върху справедливостта при плащането за преминаването по пътищата на страната по отношение на гражданите с леки автомобили и тежкотоварните превозвачи. Сред поставените от вицепремиера днес въпроси към бранша е дали е справедливо българските граждани да продължават да плащат за пътища втори и трети клас, а превозвачите – не, както и

дали е справедливо гражданите с леките си коли да плащат два пъти повече

от фирмите с тежкотоварните автомобили.

Вицепремиерът изтъкна, че републиканската пътна мрежа, която се стопанисва и за която се харчат пари от бюджета, е малко над 20 000 км, а тежкотоварният трафик плаща едва 15% за ползването й. Сравнение с тол таксуването например на автобус над 12 тона спрямо съседни на България страни показва между 10 и 20 пъти по-ниски цени спрямо съседните държави. Тол системата в страната е въведена за заплащане на мрежа с дължина от 6050 километра, но реално е изключена второкласната мрежа и се таксуват само 3115 километра, допълни Караджов. През 2020 г. са събрани

267 млн. лева от винетни такси и 111 млн. лева от тол такси през 2021 г.

– 271 млн. лева от винетни такси срещу 158 млн. лева от тол такси, каза министърът. Всички автобуси, преминали през държавата ни миналата година, са генерирали 1,6 млн. лева, каза министърът и посочи, че текущата тарифа в България е 12 стотинки на километър или три-четири пъти по-ниска от най-близките до нашите.

В края на разговора с бранша вицепремиерът обяви, че ще назначи детайлна ревизия на тол звеното от създаването му до 31 декември 2021 г. Транспортните фирми от своя страна поискаха посредниците, през които минават плащанията на тол таксите, да бъдат премахнати. Дали е възможно системата да работи без тях министърът обеща да стане ясно след одита на тола.

Промени ще има и при т. нар. компенсаторни такси, които се заплащат при липсата на платена такса или винетка и те да са по-ниски. „Ще се изработи справедлив механизъм, но таксите няма да отпаднат“, обяви Караджов. Сред мерките, които вицепремиерът очерта след срещата с превозвачите, е да се проучи дали транзитният трафик може да се извършва единствено по магистрали и първокласната пътна мрежа, както е в други страни от ЕС.

АВТОБУСНИ ПРЕВОЗВАЧИ АЛАРМИРАТ

Много от фирмите

вече са фалирали

Автобусните превозвачи се обявиха против плановете за включване в тол системата и второкласните пътища или поскъпване на таксите, защото много от фирмите вече са фалирали, а други са на път да го направят. „В автобусните превози е най-големият крах“, заяви Васил Пиронков от браншовата асоциация на автобусните превозвачи. Той поясни, че разходите на километър превоз са 1,85 лв., общините отпускат 58-60 ст. По думите му в Австрия и Германия за обществения транспорт на хора, който е социална услуга, не се плащат винетки и тол такси.

Магдалена Милтенова от същия бранш каза, че е време държавата да започне да изпълнява евродиректива №1370, която задължава всеки възложител на обществена транспортна услуга на хора да осигури разходите и 5% печалба на превозвача. „Когато това стане, може да има претенции за повишаване на цените на тола“, каза тя и припомни, че пандемията е свила туризма и така силно е намалила работата на автобусните превозвачи.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене