Окръжна прокуратура – Благоевград внесе в съда протест срещу мярка за неотклонение „домашен арест“, взета спрямо Реджеп Алиев от Хвостяне

Ексклузивно! Прокуратурата протестира домашния арест на Реджеп, прегазил Виктория

Наблюдаващият прокурор не споделя изводите на съда

Окръжна прокуратура – Благоевград внесе в съда протест срещу мярка за неотклонение „домашен арест“, взета спрямо Реджеп Алиев от Хвостяне.

Според държавното обвинение, постановеният съдебен акт е неправилен и незаконосъобразен. Налице са изискуемите предпоставки за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия – обосновано предположение за виновността му и реална опасност той да се укрие и да извърши престъпление.

Наблюдаващият прокурор не споделя изводите на съда, въз основа на които е взета мярка за неотклонение „домашен арест“ срещу обвиняемия Р.А., като счита задържането му под стража за правилно и законосъобразно.

Предстои произнасяне на Софийския апелативен съд.

Обвиняемият Алиев е на 27 години от село Хвостяне. Повдигнати са му две обвинения от прокуратурата – за употреба на канабис и шофиране под влиянието му, както и за причиняване на смъртта на Виктория Огнянова от Гърмен след ПТП и бягство от местопроизшествието.

По време на съдебното заседание стана ясно, че жената до Алиев е бременна в 9-и месец и всеки момент ще роди. Отделно от това в защитната си теза адвокатите му посочиха, че по време на пътния инцидент той не е бил под въздействие на опиати.

От своя страна пред съдебния състав обвиняемият Реджеп заяви: „Г-жо съдия, моля да ме пуснете под домашен арест, защото чакам жена ми да роди, да не стане нещо на бебето, то няма вина“, обърна се през сълзи на очи Алиев пред съдия Узунова.

Реджеп и приятелите му били на заведение, а след това се прибирали към Хвостяне. При пътния инцидент първоначално Реджеп е помислил, че е ударил животно. Спрял на аварийни и видял, че радиаторът на колата е пробит. Впоследствие оставил автомобила на бензиностанция в Дъбница. На въпрос на служител на бензиностанцията какво ѝ е на колата, Реджеп казал, че е ударил куче.

Тръгва пеш към дома си в Хвостане, а преди това от Дъбница си купува заедно с приятелите си цигара марихуана. Реджеп се прибира и обяснява случилото се с автомобила на родителите и жена си. Баща му го връща обратно в Дъбница, за да може Реджеп да си прибере колата. Той обаче тръгва към мястото на престъплението, за да види „животното“, което е ударил.

Именно там са арестувани и тествани за наркотици – около 00,30 ч. или 4 часа след инцидента. На мястото на инцидента са били бившият приятел на Виктория и братовчед му, които не дали информация, че Виктория е била в колата им и я познават. Те си тръгват от мястото на престъплението, без да са арестувани, виждайки обаче ареста на Реджеп и компанията му. Едва часове след това Асен Михайлов – бившият на Вики, и Андин Трайков са арестувани. Те казали, че избягали, защото се уплашили.

Два сигнала за Виктория са подадени до 112. Първият е около 20,07 ч., когато водач на снегорин вижда как двама мъже гонят момиче в полето, бият го и го дърпат, а след това го вкарват в БМВ. Другият е в 20,20 ч., когато мъж и жена, преминавайки по пътя подават сигнал за труп.

Защитниците на Реджеп в лицето на адвокатите – Александър Гюнджиев и Валя Рупчева, са категорични, че експертизите ще докажат, че Алиев няма да е единственият обвиняем.

В крайна сметка, съдът в Благоевград счете, че Алиев не се е укрил. А той от своя страна след чутата мярка „домашен арест“ заяви : „Никога няма да изляза, разбрах Ви, г-жо съдия“.

Съдия Узунова бе категорична пред Реджеп, че трябва да бъде отговорен спрямо себе си и бъдещето си дете.

В мотивите на магистратите се посочва, че по време на пътния инцидент е било тъмно, Реджеп не е видял трупа, както и че обвиняемият очаква дете.

Съдът съобрази, че данните за причините за смъртта на пострадалата на този етап от разследването не са еднопосочни – липсват данни защо пострадалата е била на пътното платно, имало ли е осъществено насилие спрямо нея, липсва аутопсия, не е изготвена съдебномедицинска експертиза.

Припомняме, че Алиев е осъждан за употреба на наркотици.

Той бе задържан с още петима мъже – трима негови приятели, които са били в колата на Алиев, и двама мъже от Гърмен и Хаджидимово – първият от които бивш приятел на Виктория.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене