Лъсна имиджа на мосомишкото месо, осиковското сирене и баничанските продукти!

Уважаеми читатели, след скандалната ни публика­ция след изследването на вестник Топ Преса – юго­западния таблоид относно качеството на хранителните продукти с гриф – местно производство , Агенцията по безопасност на храните – Благоевград, обеща лично пред нас че стартира про­верка. Преди десетина дни от страниците на най – че­теният вестник в югозапа­да, излезе новината за именитите продукти в региона на Гоце Делчев – «Осиковско сирене», месни продукти «Бай Лазар», сирене и кашка­вал от Баничан, Мосомишко месо и пр. с доказателства от свидетели че тези про­дукти превърнаха в празни изрази, а собствениците си накупиха луксозни коли за сметка на качеството!

Статията ни беше похвале­на от стотици потребители в социалните мрежи, хората заявиха че имаме основание да питаме и да коментираме по темата. Измамени. Така се чувстват потребителите на хранителни продукти в района на Гоце Делчев. Констатацията е на вестник Топ Преса – югозападният таблоид и е следствие про­учване на пазара сред мест­ните потребители. Проучва­нето беше направено след редица сигнали в редакци­ята на медийната група, из­даваща вестника за това, че повече познати уж добри хранителни продукти започват да губят качеството си…

Става въпрос за хранител­ни стоки които до скоро бяха познати като „топ“ продукти, качествени и изключител­но добри…. По познатата схема след налагането на търговската марка, обаче въпросните продукти вече се предлагат с влошено качество. Един от най-изра­зителните примери за това производително безочие е така известното „осиковско сирене“. Мандра в гърмен­ското село Осиково, за нула време направи уникално име, в местния хранителен бранш, предлагайки млечни продукти, с уникално качест­во за цената си. Сиренето на въпросната мандра, познато повече като „Осиково“, ста­на истински хит. Последно време обаче продуктите на въпросната мандра, се пред­лагат на масовия потреби­тел със силно намалено ка­чество. „Собствениците на мандрата бързо намериха складовете за сухо мляко в София…“, споделят ни мест­ни потребители къде с иро­ния къде с разочарование.

След като инициирахме проверка в БАБХ – Благоев­град и имахме уверението че ще бъдем поканени на въпросните проверки, ето какво получаваме преди дни. Отговор по наш сигнал, в който определени фирми от Гоце Делчев са изкарани по чисти от момина сълза.

ЕТО ТЕКСТА НА ИНФОРМАЦИ­ЯТА:

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОС­ПОДА,

Уведомяваме Ви, че ин­спектори от отдел „Контрол на храните“ към ОДБХ -Бла­гоевград извършиха провер­ки на следните обекти, при които се установи:

На 12.09.2018г. се из­върши проверка на месопреработ­вателно предпри­ятие собственост на „Месомания Треид“ ЕООД с per. № 0104016, находящ се в с. Мосомище, общ. Гоце Делчев, обл. Благоевград. Месото използвано за производство на месни разфасовки и предлагано във фир­меният им магазин в гр. Гоце Делчев, бул. „Гоце Делчев“ №9 е с произ­ход България. Съхранява се правилно и етикетирано в съответствие със законода­телството свързано с храни­те. Добавките влагани в про­изводството на колбаси са закупени от регламентирани складови бази. Представят се търговски документи, същите са заведени в днев­ник за входящ контрол. За произвежданите продукти се представи утвърдена тех­нологична документация. Представят се протоколи от проведени лабораторни изследвания заложени в разработената и внедрена вътрешно мониторингова програма за 2018г., резулта­

тите са в норма.

На 12.09. 2018г. от млекоп­реработвателно предприя­тие ЕТ „Красимир Соленков“, с. Осиково, общ.Гърмен, обл. Благоевград, BG 0112029 е взета проба от бяло са­ламурено сирене от краве мляко за физико-химично изследване ( определяне на маснокиселинния със­тав на млечната мазнина) с акт за вземане на проби №78/12.09.2018г. и полу­чен протокол от изпитване №928ФХ/18.09.2018г. на Ла­боратория за изпитване при национален център по безо­пасност на храните. Резулта­тите от изпитването са: бяло саламурено сирене от краве мляко съответства за съдър­жание на млечна мазнина, включително (наситени мас­ни киселини 68,6g. на 100g.; ненаситени масни киселини 31,4g. на 100g.). При провер­ката не се установи наличие на сухо мляко в складовите помещения.

На 13.09.2018г. се извър­ши проверка на обект за производство на месни за­готовки и разфасовки от свинско месо, собственост на ЗП „Кирил Александров Лазаров“ с per. № 0119002 и адрес гр. Гоце Делчев, ул.„Иглика“ №5. За налич­ното 3 бр. трупно свинско се представя търговски до­кумент №6179/07.09.2018г., удостоверяващ, че живот­ните са заклани в „Месо­комбинат Разлог“ ООД. Не се установи наличие на замразено месо с произход Гърция. Произвежданите продукти са етикетирани в съответствие със зако­нодателството свързано с храните. В присъствието на собственика на обекта е взе­та проба от кайма с партида L 13-09- 2018а за микробио­логично и физико-химично изследване с акт за вземане на проби №79/13.09.2018г. и получен протокол от изпит­ване №1482/16.09.2018г. от Изпитвателна лаборатория „Лабораторни изследвания“ при ОДБХ- Благоевград към БАБХ, гр.София. Резултатите от изпитването са в норма, а именно: салмонела- не се установяват в 10g.; водно съдържание 43,50 %; натри­ев хлорид (готварска сол) 1,38%.

На 13.09.2018г. се извър­ши проверка на обект за про­изводство и директни дос­тавки на млечни продукти, собстве­ност на ЗП „Иван Георгиев Сирмин“ с per. № 0119004 и адрес гр. Гоце Делчев, ул. „Гене­рал Ко­вачев“ №28. За про­извеж­даните проду­кти се предста­ви ак­туапна техно­логична доку­мен­тация. Взета е проба от краве сирене за ми­кробио­логично и физико-химично изслед­ване с акт за вземане на проби №80/13.09.2018г. и получен протокол от изпит­ване №1483/17.09.2018г. от Изпитвателна лаборатория „Лабораторни изследва­ния“ при ОДБХ-Благоевград към БАБХ, гр.София. Резул­татите от изпитването са в норма, а именно: листерия моноцитогенес – отсъствие в 25g.; водно съдържание 51,77 %; масленост в обща маса 2,60%. Записите по системата за самоконтрол са актуални. В момента на проверката в складовите помещения не се установи наличие на сухо мляко.

СЛЕД ИЗЛОЖЕНИЕТО НА ДОКТОР МИХАИЛ БАЩАВЕЛОВ, ВЕСТНИК ТОП ПРЕСА ИМА НЯ­КОЛКО ВЪПРОСА:

  1. Защо проверката се на­прави на тъмно без присъст­вието на Топ Преса?
  2. В статията никога не сме споменавали конкретни фир­ми и дружества? За сведение – на територията на село Мо­сомище община Гоце Делчев работят поне четири цеха за обработка на месо, защо е проверена само фирмата „Ме­сомания“?
  3. В статията има спомената търговска марка „Бай Лазар“, тя защо не е проверена, кой е производителят например и какво е качеството? Щото е на наш човек ли?
  4. Можем ли да получим поне протоколите от провер­ките, защото за съжаление нямаме доверие на провер­ка направена на тъмно и ще инициираме своя в столична независима лаборатория а ре­зултатите от нея ще внесем в министерството на храните!
  5. Не на последно място пи­таме, вярно ли е че управите­лят на Осиковската мандра, който коректно е цитиран от доктор Бащавелов е член на ГЕРБ, зад него стоят гербад­жии от района и е забранено да се пипа?

Отправяме публично въ­просите си към вас доктор Бащавелов, с копие до ми­нистъра и ще чакаме отгово­рите?

Вестник  “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене