ВАЖНО ЗА ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ

Общинска администрация Сатовча уведомява всички заинтересовани лица за възможността за кандидатстване с проекти за получаване на финансиране по Програма за развитие на селските райони – по Мярка 6.1 и Мярка 6.3

Условия за кандидатстване по мярка 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски стопанства“:

Допустими кандидати са регистрирани земеделски производители на възраст до 40 г., физически лица или регистрирани като земеделски производители микро и малки предприятия, които са регистрирани и упражняват земеделска дейност не повече от 2 години преди датата на подаване на проектното предложение.

Същите могат да кандидатстват с бизнес план (7 годишен) за развитие на земеделска(растениевъдство) или животновъдна дейност, като за целта е необходимо да докажат че имат икономическа стойност на земеделското си стопанство към момента на кандидатстване, което е в размер на 8000 евро.

Финансирането което могат да получат е – до 50 000 евро, за 7 години, което ще получат на два транша 50% до два месеца след сключване на административен договор и 50% след изпълнение на всички заложени в бизнесплана дейности и приключила успешна проверка.

Допустими за финансиране са следните дейности:

Засаждане на земеделски култури от всякакъв тип- зърнени култури, овощни градини, костилкови, кореноплодни, зеленчуци, оранжерии и др.;
Отглеждане на животни – овце, крави, кози, телета, зайци, почти всякакви традиционни за България.
Закупуване на техника и модернизиране на земеделското стопанство.
Недопустимо е кандидатът да кандидатства със засети площи тютюн, както и не е допустимо в 7 годишния период на изпълнение на бизнес плана да отглежда тютюн.

Задължително условие на програмата е земеделското стопанство да увеличи засетите площи и отглежданите животни, така че да се увеличи икономическия размер на стопанството от 8000 на 16 000 евро.

Кандидатства се само по електронен път, чрез ИСУН, като необходимо условие е кандидатът да притежава квалифициран електронен подпис. Всеки кандидат може да ползва безплатно консултантски услуги за изготвяне на бизнес план от Областна служба за съвети в земеделието гр. Благоевград, които консултират и изготвят бизнесплана и съдействат на кандидата да подаде заявление за кандидатстване съгласно изискванията на програмата.

Краен срок за кандидатстване: 28.02.2022г.

Условия за кандидатстване по мярка 6.3. „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“

Допустими кандидати са регистрирани земеделски производители, физически лица или регистрирани като земеделски производители микро и малки предприятия, които са регистрирани и упражняват земеделска дейност не повече от 2 години преди датата на подаване на проектното предложение.

Същите могат да кандидатстват с бизнес план (7 годишен) за развитие на земеделска(растениевъдство) или животновъдна дейност, като за целта е необходимо да докажат че имат икономическа стойност на земеделското си стопанство към момента на кандидатстване, което е в размер на 4000 евро.

Финансирането което могат да получат е – до 15 000 евро, за 7 години, което ще получат на два транша 10000 евро до два месеца след сключване на административен договор и 5000 евро след изпълнение на всички заложени в бизнесплана дейности и приключила успешна проверка.

Допустими за финансиране са следните дейности:

Засаждане на земеделски култури от всякакъв тип- зърнени култури, овощни градини, костилкови, кореноплодни, зеленчуци, оранжерии и др.;
Отглеждане на животни – овце, крави, кози, телета, зайци, почти всякакви традиционни за България.
Закупуване на земеделска техника и модернизиране на земеделското стопанство.
Недопустимо е кандидатът да кандидатства със засети площи тютюн, както и не е допустимо в 7 годишния период на изпълнение на бизнес плана да отглежда тютюн.

Задължително условие на програмата е земеделското стопанство да увеличи засетите площи или отглежданите животни, така че да увеличи икономическия размер на стопанството от 4000 на 8 000 евро.

Кандидатства се само по електронен път, чрез ИСУН, като необходимо условие е кандидатът да притежава квалифициран електронен подпис. Всеки кандидат може да ползва безплатно консултантски услуги за изготвяне на бизнес план от Национална служба за съвети в земеделието гр. Благоевград, които консултират и изготвят бизнесплана и съдействат на кандидата да подаде заявление за кандидатстване съгласно изискванията на програмата.

Краен срок за кандидатстване: 02.03.2022г.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене