Д-р Георги Димитров напусна МБАЛ – Благоевград, ще консултира правителството за Ковид-19 заедно с неврокопския инфекционист д-р Трифон Вълков

Д-р Георги Димитров, син на шефа на хирургично отделение в МБАЛ – Благоевград д-р Димитър Димитров, е включен в работната експертна група, която ще консултира правителството за пандемията от Ковид-19. Младият лекар е предложен от БЛС заедно с инфекциониста д-р Трифон Вълков като клиницисти, лекуващи пациенти с коронавирус от началото на пандемията и съавтори на интерактивния справочник за диагностика и лечение на Ковид-19, който представя алгоритъм за действие, базиран на протоколите за лечение на САЩ, Израел, Великобритания.

Интересното е, че и двамата лекари са свързани с Благоевградска област – д-р Димитров с Разлог, а д-р Вълков с Гоце Делчев.

Д-р Димитров е завършил генно инженерство и молекулярна онкология в Импириал колидж, Великобритания, и медицина в МУ – София със „Златен Хипократ“, а от лятото на 2021 г. се присъедини към екипа хирурзи в МБАЛ – Благоевград. Наскоро той напусна болницата, тъй като му предстои да започне работа в софийско лечебно заведение.

Д-р Трифон Вълков работи в Инфекциозна болница в София. Координатор на експертната работна група е проф. Радка Аргирова, съветник на премиера Кирил Петков по въпросите с пандемията от Ковид-19.

Първото заседание на работната група, в чийто фокус е и зеленият сертификат, бе насрочено за 28 януари, но се провали заради спор в самия ден дали да се излъчва на живо и впоследствие беше прекратено.

По повод публични твърдения, че личните лекари не разполагат с протоколи за лечение на заразени с Ковид-19 деца и бременни, д-р Георги Димитров заяви:

„За амбулаторни пациенти няма специфичен протокол освен симптоматичното лечение. Ролята на общопрактикуващите лекари е проследяването на рисковите пациенти и насочването им към болница при съмнение за влошаването.

Специфичните протоколи за лечение се прилагат при хоспитализирани пациенти и те са описани в интерактивния справочник и съответните експертни становища, които са публикувани на сайта на БЛС и Министерство на здравеопазването“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене