Народното събрание прие на второ четене промени в Закона за акцизите и данъчните складове

Народното събрание прие на второ четене промени в Закона за акцизите и данъчните складове. Вносител на измененията е Министерският съвет.

С тях се урежда статутът на независимия малък винопроизводител. В законопроекта е записано, че „независим малък винопроизводител“ е винопроизводител, който е „правно и икономически независим, от който и да е друг винопроизводител, използва помещения, които са физически отделени от помещенията на който и да е друг винопроизводител, и не осъществява дейността си по предоставен лиценз“. Когато двама или повече малки винопроизводители осъществяват съвместна дейност и общото им годишно производство не надвишава 1000 хектолитра вино, тези винопроизводители се смятат за един независим малък винопроизводител, регламентират измененията.

С текстовете се въвеждат нови статути на икономическите оператори: сертифициран изпращач и сертифициран получател, за да могат икономическите оператори, които използват тези режими, да бъдат идентифицирани в компютърната система. Създава се нормативна възможност лицензираните складодържатели и регистрираните изпращачи да действат и като сертифицирани изпращачи. Предвижда се документът на хартиен носител, придружаващ акцизните стоки, освободени за потребление в една държава-членка и движещи се към друга държава-членка на ЕС, да бъде заменен с нов електронен опростен административен документ.

Според приетите разпоредби, който изпраща или държи и превозва акцизни стоки без опростен придружителен документ/регистриран електронен опростен административен документ се наказва с глоба за физическите лица в размер от 1000 до 4000 лв. или с имуществена санкция за юридическите лица и едноличните търговци в размер от 2000 до 6000 лв. При повторно нарушение глобата е в размер от 3000 до 6000 лв., а имуществената санкция е в размер от 4000 до 8000 лв. Тези санкции ще се налагат от февруари 2023 г., реши парламентът.

Промените се мотивират с необходимостта от въвеждане в националното законодателство на изискванията на европейска директива за определяне на общия режим на облагане с акциз и друга за хармонизиране на структурата на акцизите върху алкохола и алкохолните напитки.

Народното събрание гласува единодушно със 197 гласа „за“ предсрочно прекратяване на правоотношението на председателя на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество Сотир Цацаров, считано от 1 март 2022 г. Предложението беше внесено в парламента на 17 януари 2022 г.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене