Херо Мустафа посреща боговете на виното в Илинденци

Американският посланик у нас Херо Мустафа ще отпие от напитката на боговете в село Илинденци. Това ще стане на 11 февруари, петък, в местността Масовец, където има хиляди декари лозови масиви и всяка година местните хора си правят среща с боговете на виното. Тя ще посрещне божествата, които са основните герои в празника „Боговете на виното”, посветен на Трифон Зарезан и течния еликсир.

Тази година празникът няма да е така пищен и многоброен заради мерките срещу ковид в Пиринско. Херо Мустафа ще посрещне шестте божества – Сабазий, Загрей, Дионисий, Бакхус, свети Трифон и Ярило, край лозята в Илинденци. Боговете на фригийците, траките, гърците, римляните, християните и славяните – народите, които са населявали благодатната за производство на грозде и вино земя край Илинденци, ще изпълнят ритуала „Розалии”. Те ще прелеят вино върху запаления по-рано огън. Височината на огнения пламък ще покаже дали годината ще е плодородна.

Местните хора ще разкрият тайната на хубавото вино на своите гости, както и как се отгрежда прочутият сорт „Курацуда”, който вирее само по тези места. Житлите на Илинденци ще отбележат Деня на виното и на следващия ден, събота, когато отново веселбата ще започне от местността Масовец и ще продължи в центъра на селото.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене