Внимание! Повишена лавинна опасност

След падналия през последното денонощие нов сняг, Планинска спасителна служба (ПСС) при БЧК предупреждава за повишена лавинна опасност във високите части на планините.

Новата снежна покривка е между 10 и 20 см, като наблюдаваните навевки по откритите високи части на планините са около 40-60 см. Преносът на сняг на подветрените склонове ще продължи през целия ден.

От Българската лавинна асоциация (БЛА) съобщават, че в Пирин е задействана системата за превантивен лавинен контрол в Бъндеришки улеи и са наблюдавани прашни лавини. Степента на лавинната опасност в алпийския пояс е 4 (висока), а в преходния и горския пояс – 3 (средна).

Това са ясни сигнали за повишено внимание, още повече, че лошата видимост не позволява наблюдение за изтичания по съседни склонове и по-точна преценка на лавинната обстановка.

ПСС Ви съветва да не предприемате рискове и през следващите дни да се въздържате от излизане извън пистите.

Планирайте, подгответе се добре и информирайте някого за маршрута си! Уведомете ПСС за аварийни ситуации незабавно чрез мобилно приложение или обаждане по телефона! Направете си планинска застраховка! И не забравяйте – лошото време ще мине, снегът и планината пак ще Ви очакват!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене