Българите, които бяха блокирани на летище в Париж, се завърнаха у дома

Групата сезонни работници не беше допусната във Франция

Малко след 15 часа, на българска територия се приземи групата сезонни работници. Твърдят, че са станали жертва на хора с нередовни документи и са категорични, че ще опитат отново да заминат за Франция. Малко след като групата е откарана в център за временно настаняване край парижкото летище, българите е трябвало да се разделят със своите лични вещи и мобилни телефони.

„Нито ни казват къде отиваме, нито нищо. Взеха ни телефоните, парите и всички документи. От три следобед до три през нощта – нито вода, нито ядене“, разказва още българската група.

„Веднага казаха – документите ви са фалшиви. Цял ден ни държаха без капка вода, без да ни дадат нищо за ядене“, описа ситуацията на летище „Шарл де Гол“ в Париж българка. Българите не се притеснявали от коронавируса, защото работата им е навън на полето и смятат, че на открито не е опасно. Плащането, което било обещано по договор, е за 10 евро на час или 80 евро за 8-часов работен ден. Жената призна, че няма да се върне никога повече във Франция да бере ягоди. Друг от групата разказа същото – че били обвинени, че документите и договорите им не са изрядни. Сезонните работници били принудени да подпишат документ, чието съдържание не разбирали, а всъщност се оказва, че подписали връщането си в България. Сънародниците ни споделят, че само преди дни, друга група, със същата фирма е пристигнала успешно на френска земя и вече работи на ягодовите полета. На летището в София ги очакваха линейки. Всички ще бъдат под карантина за 14 дни. Всички са категорични, че ще търсят правата си по съдебен път. При пристигането си в България всички пасажери преминаха проверка на здравословното състояние и ще трябва да останат 14 дни под карантина.

monitor.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене