Сензациите за Пеевски и жилото на Прокопиев!

Какво се получава, когато в едно изречение сложиш разследване, престъпление и Делян Пеевски? Сензация! Точно такава „сензация“ гръмна в медийното и обществено пространство, след като сайтът на вестник „Сега“ тиражира информацията, че „МВР иска имунитетът на Пеевски да бъде свален“. Тя се оказа толкова вкусна за мейнстрийма на Иво Прокопиев, че за секунди детронира лавината с цените, потъналите в мрак общини, неспособни да си платят тока, драмата с газа, дрънчащата война НАТО-Русия. Засенчи дори разкритията на Борис Бонев за зулумите със златните улични лампи в София.

В държавата, облъчвана от медийната машина на Прокопиев, остана една новина – имунитетът на Пеевски. Тя тръгна по всички закони на медийната манипулация –  в публичното пространство се пусна димката, че проверка на ГДБОП по сигнал на БОЕЦ срещу Делян Пеевски е „стигнала до извода“, че „има съмнения за извършени престъпления“ и „депутатският му имунитет трябва да бъде свален, за да бъде разследван“.

Нещо повече – сглобката ловко включи и главния прокурор. Защото Пеевски е народен представител и само прокурор № 1 може да поиска свалянето на имунитета му. Така към изводите и съмнения се прикачи и внушението: Стиска ли му на Гешев…

Че Пеевски, който влизайки в парламента обеща разкрития за кръга „Капитал“, отнема съня и спокойствието на Прокопиев, е ясно. Защо обаче точно сега гръмна сензацията с имунитета?

Само ден по-рано авторитетното белгийското издание New Europe, което е водещо по въпросите на ЕС, публикува аналитична статия за свободата на медиите, в която акцент е Иво Прокопиев, наречен – Сляпото петно в българския медиен пейзаж.

Изданието отбелязва, че свободата на печата в България е достигнала най-ниската си точка, тъй като богатите бизнес магнати все повече изкупуват медийната индустрия. В резултат на това независимото медийно пространство е изчезнало, вместо това е заменено от монолитни медийни конгломерати, обвързани с интересите на своите собственици.

Като емблематичен медиен конгломерат, ръководен от магнат от такъв тип, New Europe посочва „Икономедия“ – третата по големина медийна група, която е ръководена от Иво Прокопиев, един от най-ярките олигарси в страната, натрупал богатството си по време на бурната приватизация на българските държавни активи през 90-те години. „Икономедия“ обединява повече от 25 издания под своята шапка, и се забелязва, че Иво Прокопиев използва своя медиен контрол, за да подбира внимателно информацията, която излиза за неговите бизнес начинания, за да обслужва собствените си цели, пише авторитетното издание.

В събота пък стана ясно, че делото „РИКО“ срещу Делян Пеевски и още 23-ма ответници е прекратено в САЩ. Решението е на Окръжния съд на Ню Йорк със съдия Грегъри Уудс. Производството бе прекратено, защото липсват каквото и да било основания американският съд да разглежда подобни претенции против чуждестранни ответници, „включително основаващи се в случая и на конспиративните теории на ищците за предполагаема юрисдикция в САЩ“.

В същото време падна и опитът на присъдружната на Прокопиев организация БОЕЦ да замеси Пеевски и в Барселонагейт. НАП обяви, че е направила проверка на народния представител и заключенията са, че той не дължи нищо.

За капак като народен представител Делян Пеевски участва активно в антикорупционното законодателство, подготвяно от ДПС, което премахва т.нар. „златни паспорти“ и предвижда пълна проверка на всеки инвестиционен БГ паспорт, както и отнемане на гражданство, ако се окаже, че вложенията са проформа.

Дали пък проверката няма да извади на бял свят любопитни неща?

Пеевски участва и във внасянето на законопроекта, премахващ „ин хаус“ процедурите и „раздаването на пари от джипка“. Странно, точно тук медийната машина на Прокопиев изплака, че ДПС искало да отнеме свободата на правителството?!

Колкото повече истината за кръга „Капитал“ и Прокопиев излиза на бял свят, толкова повече ще зачестяват ударите по Пеевски. Докато политическите действия на народния представител са публични, Прокопиев управлява чрез свои министри и депутати задкулисно. Ще продължи да жили, защото има много какво да губи.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене