МЕКЕРЕ НА РАЗЛОЖАНИНА РУМЕН ПОРОЖАНОВ СИ ПОСТРОИ ЛУКСОЗЕН ДОМ В СЕЛО ПОПИНА ЛЪКА, ОБЩИНА САНДАНСКИ, НА ИМЕТО НА МАЙКА СИ С ЕВРОПАРИ!

» НА ВНИМАНИЕТО НА ПРОКУРАТУРАТА! » ДФЗ: обясними злоупотреби с европари и необяснимо благосъстояние на чиновниците» Корекциите на проекти със завишени количествено-стойностни сметки са индикатор за злоупотреби и фактор за корупционно поведение

Разследване на Тодор ТОДОРОВ

Знаете ли какво е да ви спо­ходи корекция по европроект? Това е да вземете едни ми­лиони за европроект, като го калкулирате 3 пъти по-скъпо от реалното, да разпределите и изхарчите парите, включи­телно за рушвети, след което да ви поискат да върнете поло­вината, за­щото са ви хванали с некорект­ните раз­чети.

Какво правите?

А. Връ­щате па­рите, по­кайвате се за из­мамата с количест­вено-стой­ностните сметки и отивате на съд?

Б. Търсите начин да отме­ните корекцията или поне да я намалите, със съответното материално стимулиране на имащите власт да го направят?

Държавен фонд Земеделие (ДФЗ) е една от институциите, които най-активно разпреде­лят европейски средства. В медиите неведнъж излизат на яве груби нарушения в дей­ността на фонда. Разкриват се и схемите, по които се раздуват и усвояват от правилни фирми европроектите по Програмата за развитие на селските ра­йони (ПСРС). Най-често това става със завишаване на коли­чествено-стойностните сметки

За пръв път служител от ДФЗ разказва, макар и със скрита самоличност, за корупция­та, на която ежедневно става свидетел. Посочва конкретни схеми и проекти. Назовава и „действащи лица“ в корупцион­ните сделки.

В ДФЗ цари омерта по тези въпроси. Според източника шефът Румен Порожанов е наредил на всички служители, които карат лъскави коли, да идват на работа с по-скромни возила. Защо, ако нямат какво да крият?

Проучване материалния стандарт на „дясната ръка“ на изпълнителния директор на фонда Румен Порожанов – Янаки Червеняков показва, че той е започнал работа във фон­да преди около 10 години. В различните етапи на кариерата си е заемал различни постове в ДФЗ от редови експерт до ди­ректор на дирекция. Той кара лъскави лимузини и джипове и живее в луксозен комплекс в полите на Витоша, от затворен тип. Стандарт, който няма как да бъде постигнат със заплата на държавен чиновник.

НА ИМЕТО НА ТАТКО

В рамките на около 30 дни Червеняков е засечен с две различни лимузини Audi. И двете са от модела А8. Първата е от 2011 година – бензинова, с двигател от 4 литра, внос от Италия. Засечена е паркирана пред ДФЗ. В България подобно возило се търгува между 70 и 100 000 лв. в зависимост от това колко е запазено.

По-късно е установено, че Червеняков се е качил на дру­го Audi A8, този път с дизелов двигател от 4.2 литра – най-го­лемият предлаган за тази кола.

И двете коли са на името на бащата на чиновника – д-р Нанко Червеняков. Той е дет­ски хирург, практикувал в Пи­рогов, а към днешна дата е служител на болницата в Лом. Нито заплатата в Пирогов, нито тази в Лом предполагат докторът да е в състояние да си позволи подобни луксозни возила.

Д-р Червеняков обяснява, че колата била на много по-ниска стойност, тъй като била ударе­на и изчуквана. Той обаче от­казва да назове на каква сума е придобил возилото. Пър­вата регистрация на кола­та е от 15 ноември 2013 г. Според застрахователни експерти, стойността, на която се изчислява авто каско на подобен автомо­бил е 138 000 лв. В Герма­ния, откъдето е внесена лимузината, цената й към днешна дата е между 50 и 60 000 евро. Проверка в специализираните сайто­ве показва, че колата у нас се търгува между 130 000 и 150 000 лева.

Освен второто Audi А8, проверка показва, че доктор Червеняков притежава още джип Honda и Hundai купе. В миналото собственост на ме­дика са били Audi A8, джип Land Rover и още 4 други авто­мобила.

И АПАРТАМЕНТ ОТ ТЪЩАТА

Янаки Червеняков живее в луксозно жилище в престиж­ния столичен квартал Драгале­вци. Притеснение буди фактът, че докато той работи в ДФЗ на името на двете фирми на тъщата му – Цеца Петрова Кръстева са одобре­ни 2 про­екта във Фонда. Първият е къща за гости в село Попина Лъка, Об­щина Сандански. Тя е вдигна­та по Програмата за развитие на селските райони. Вторият е по Програмата за развитие на сектор рибарство.

Червеняков обяснява, че е минал проверка на имуще­ството без никакви забележки. Комисията за конфликт на ин­тереси не е открила нищо не­редно във факта, че тъщата му е спечелила проекти по ДФЗ, а тя му купила апартамента в Драгалевци. Според имотния регистър декларираната стой­ност на сделката за имота е около 100 000 лв. По всичко личи, че тази цена е симула­тивна, тъй като имоти в този комплекс се продават за не по-малко от 1000 евро кв. м.

Свидетел разказва как Чер­веняков е притискал експерти­те в ДФЗ да не налагат финан­сови корекции по проектите на определени общини. Подобен натиск обаче рядко е безпла­тен. Думите на служителя от ДФЗ изграждат повече от ве­роятна версия за това, с какви пари се купуват такива луксоз­ните придобивки.

АФЕРАТА „ЗЕМЕН“

Името на Червеняков се поя­вява в одобрените проекти на община Земен. Инвеститорът Симеон Даскалов предста­вя количествено-стойностни сметки за стадиона в Земен. Според тях стойността на за­ложените в този обект работи е между 760 000 и 1 000 000 лв. ДФЗ обаче финансира стади­она с над 3,4 милиона лева без ДДС.

През 2012 г. експертите на ДФЗ от отдела, който тогава е ръководен от Янаки Черве­няков, са допускали сериозни пропуски в приложените коли­чествено-стойностни сметки към договора. Фондът е изгот­вил приложение с по-малко по­зиции – детайли за изграждане на стадиона в Земен към дого­вора, но е финансирал проекта с цялата сума. При това поло­жение обаче, документация­та за участие в обществената поръчка за стадиона става ни­щожна, защото приложените в нея количествени сметки не отговарят на тези в договора. Самият договор пък е с липс­ващи подписи. Подписан е от Янаки Червеняков, като начал­ник на отдел, след него подпис­ва Георги Танчев – директора на дирекцията договориране.

В документа обаче отсъст­ват два задължителни подпи­са – на директора на дирекция – правна, тогава Иван Боянов и на ресорния заместник ди­ректор на фонда Десислава Тодорова. Договорът последно е подписал Румен Порожанов – Изпълнителния директор на Фонда. След около година, съгласуването от дирекция „Правна“ отпадна, но и днес, за да е валиден един договор, той трябва да е подписан от ресор­ния заместник, а този не е.

ДФЗ КАТО СИСТЕМА ЗА КРАЖБИ. ЕВРОИНСТИТУЦИИТЕ СИ ПРАВЯТ ОГЛУШ­КИ.

По-важното от отделните случаи, които се подават като връх на ай­сберг е обаче, че разказът на инсай­дера пресъздава общата практика в усвояването на европейски сред­ства у нас. Освен свидетелства и масив от докумен­ти представят една подробно документирана и вярна карти­на на злоупотребите. Количест­вено-стойностните сметки на проекти, за които са открити данни за завишаване, впослед­ствие корекциите са отменени или намалени. Ако се окаже вярно казаното от свидетеля, че над 90% от проектите са с нередности, то става въпрос за стотици милиони, с които е злоупотребено само през една институция – ДФЗ.

ДИРЕКТОРЪТ НА ДФЗ РУМЕН ПО­РОЖАНОВ ОТКАЗВА ДА ОТГОВАРЯ

на въпроси за данните, които се изнасят. Възникват и кон­кретни въпроси на канцелари­ята на Кристалина Георгиева, която отговаря за злоупотре­бите с европейския бюджет. Тя от своя страна ги препраща до ОЛАФ. От Офисът за борба с евроизмамите се получават дежурните витиевати отго­вори, че европейските инсти­туции внимателно следят и анализират за възможни зло­употреби.

OLAF непрекъснато анализи­ра данните, получени от дър­жавите-членки, по-специално в рамките на своите задължения за отчет с оглед на нередности и съмнения за измама, както и данните получени от дру­ги служби на Комисията и от собствените си разследвания и при необходимост прави пре­поръки. Резултатите от този анализ се публикуват главно в годишния доклад за защитата на финансовите интереси на Европейския съюз.

На фона на тази мощна бор­ба с корупцията у нас и в Евро­па става все по-очевидно защо шефът на фондация „Фридрих Науман“ Даниел Кадик преди дни заяви, че има повече от ос­нователни причини да се „спре паричният поток от фондовете за България“.

ЧЕРВЕНЯКОВ Е ОСВОБОДЕН ОТ ДФЗ

Уважаеми колеги,

Във връзка с подаден сигнал и извършено разследване, при което са установени пропуски при подаването на задължи­телните декларации от държав­ните служители, Пресцентърът на Държавен фонд „Земеде­лие“ Ви информира, че днес е освободен от длъжност Янаки Червеняков, началник-сектор в дирекция „Договориране по ПМРСР“.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене