Благоевградски депутати искат мантинели на пътя Симитли-Брежани и рехабилитация на Добринище-Гоце Делчев

6 месеца след като АПИ завърши ремонта на 6-километровия път Симитли-Брежани, той още е без мантинели и пътна маркировка.

Пътят, който е единствен до високопланинското село, е северен, някои участъци изобщо не се огряват от слънцето, а падналият през зимата сняг се топи чак през пролетта, алармира депутатът от Симитли Стефан Апостолов.Освен това той се простира между планината, която е от едната му страна, и пропаст от другата страна, която на места достига до 250 метра дълбочина.

Кога ще бъдат поставени мантинелата и пътната маркировка беше въпросът до вицепремиера и министър на регионалното развитие Гроздан Караджов, с когото Апостолов откри последния парламентарен контрол. Молбата му беше Караджов да говори с АПИ и агенцията да си свърши работата, преди в пропастта да се е обърнала някоя кола.

Оказа се обаче, че има друг виновен за недовършения ремонт. Според Г. Караджов основната част от него е изпълнена от поддържащата фирма за област Благоевград ДЗЗД „Пътно поддържане област Благоевград – 2018“ и по него са направени профилиране и попълване на банкет и направа на окопи, почистване на водостоци, монтаж на бетонови бордюри, бетонови ригули, стабилизирани банкети, полагане на изравнителен пласт от неплътен асфалтобетон и плътен асфалтобетон.
Полагането на хоризонталната маркировка и монтирането на ограничителните системи в област Благоевград обаче се изпълнявали по други договори, които са с ДЗЗД „Пътна безопасност – Югозапад“. Дейностите са били предвидени за 2021 г., но поради липса на средства не са били извършени.

Към момента няма никаква яснота дали мантинелите и пътната маркировка ще бъдат заложени като финанси тази година, става ясно от предпазливия отговор по темата на Караджов, който чакал влизането на проектобюджета за 2022 в НС, за да даде по-конкретен отговор.

Отчайващото състояние на третокласния републикански път Добринище-Гоце Делчев, който обслужва общините Гърмен, Хаджидимово и Сатовча, пък постави на дневен ред пред министър Караджов другият депутат от Пиринско – Елхан Кълков. „Пътят е с много мрежовидни пукнатини, деформации, огромни дупки и пропаднали участъци от пътното платно. В началото на 2021 г. след многократни протести от жителите на тези общини предходните управляващи от ГЕРБ /може би предизборно/ обявиха, че имат одобрен технически проект и започват рехабилитация на пътя. Това натовари допълнително бюджета на община Гърмен – наложи се спешна подмяна на ВиК комуникациите в с. Огняново, където преминава въпросното трасе, но в крайна сметка рехабилитацията на пътя още не е започнала“, алармира Кълков.

На неговия въпрос ще се случи ли това най-после тази година министър Караджов още не е отговорил, но най-вероятно отговорът ще бъде еднотипен: зависи от бюджета.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене