Жители на с. Изгрев алармират за ниско ниво на ел. напрежение

Изгрев е едно от най-бързо развиващите се населени места в община Благоевград. Последните години много хора предпочетоха да построят домовете си там, защото хем са близо до областния град, хем са извън трафика, шума и панелните блокове.

Строенето на нови къщи обаче довежда до огромен проблем за жителите на селото. От почти една година в него има ниско ниво на напрежение в електричеството. След 17.00 ч. волтажът пада до 170-180 волта, според живущите там.

Семейство, което от няколко години притежава къща в селото, обясни, че на територията на селото има два трафопоста. Към единия са свързани къщите от площада на селото нагоре, които от край време са отделени с електрическата си система. За втория се закачат както къщите от останалата половина, така и новопостроените. Именно това води до ниското напрежение.

Местната жителка Гергана обясни, че вечер лампата просто започва да мъждука като от филм на ужасите. „Ние сме с малко дете, постоянно има за пране, постоянно се нуждаеш от топла вода и така нататък. Аз се страхувам да пусна пералня и фурна едновременно например или пък сушилнята. Много от познатите ни казват, че имат развалени електроуреди именно заради ниското напрежение“, споделя младата майка.

Има подадени сигнали към електроразпределителното дружество – над 500 само от един човек. Водени са разговори от страна на кмета, но няма реакция от страна на ЧЕЗ. Кметът на Изгрев призова хората масово да звънят на телефона на дружеството, защото на него му отговаряли, че драматизира и проблем няма. „Всички звъним, пишем молби. Чакаме нещо да стане“, казват местните.

Само за последната година в Изгрев има 7 нови къщи. „От дружеството правиха някакви замервания, но не излезе нищо, те настояват, че всичко е наред“, споделя Гергана. Кметът обаче се притеснява, че в един момент токът ще стане крайно недостатъчен. От БНТ също са писали към дружеството, отговорът е, че от месец март ще има нов трафопост и проблемите с тока на изгревчани ще приключат.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене