Георги Първанов: Тръгваме срещу модела на ГЕРБ за президентските избори

За две години от своето учредяване партия АБВ увеличи членския си състав на 14 000 души. Имаме вече добра мрежа в местната власт – кметове, избрани с нашата подкрепа, и общински съветници. Имаме активна и успяваща в много отношения парламентрна група. Това каза президентът (2002-2012 г.) и лидер на АБВ Георги Първанов при откриването на Втората национална конференция на партията в зала 3 на НДК

Тръгваме срещу модела на ГЕРБ за президентските избори”, каза Георги Първанов.

Националният съвет предложи на конгреса да вземе решение за преустановяване подкрепата към правителството. Даде изключително висока оценка за работата на Ивайло Калфин в един от най-тежките ресори. Дължим висока оценка за всички наши представители в изпълнителната власт„, отчете Първанов, цитиран от „Стандарт”.

Георги Първанов направи анализ и на отношенията на АБВ с ГЕРБ, като подчерта, че те са преминали през няколко етапа: на активен диалог при подготвяне на споразумението за партньорство, на пренебрежение в началото на 2015 г.

На шестия месец от управлението можем да кажем, че лимитът на възможните компромиси на АБВ в значителна част е изчерпан. Няма да приема на нас да се гледа като на пето колело в апендиксЛимитът на нашите компромиси е окончателно изчерпан. Колкото и да сме били остри в отношението по липсата на диалог и партньорство с ГЕРБ, ясно ще кажа, че не това е големият проблем, а отсъствието на ефективност в работата на кабинета„, каза още Първанов.

Според него правителството е слабо, не се вижда потенциал, възможен обрат в политиката на кабинета и на отделните министерства. В здравеопазването кризата се задълбочава, министърът нехае.

Неадекватност – с това понятие характеризирам положението там„, каза още лидерът на АБВ.

Първанов коментира, че напускането на АБВ е довело до най-забавните опорни точки в прехода ипосочи като пример казаното от Цветанов, че са напуснали заради започналите сондажи в Черно море.

Приветствам всички усилия за местен добив на газ и петрол. Ако дадат добър резултат, ще облекчат икономиката. Южен поток предвиждаше транзит на приблизително 500 милиона годишни такси за нашия бюджет. С Белене това можеше да докара 15 милиарда инвестиции у нас. Точно преди 8 години, когато Борисов спечели изборите, той изпрати един от шефовете на енергетиката да подпише за строителство на интерконектор, аз настоях за него. От тогава до сега какво се случи, какво беше направено?, каза Първанов.

Предпочитам еднопартийно управление, защото тогава имаш възможността да реализираш платформата, за която гражданите са те избрали. Във времето, в което живеем, търсенето на по-широка коалиция е обоснована необходимост. Ще има много разпилени гласове на избирателите при толкова партии, но по-важонто е, че идеята за тази коалиция изразява желанието ни да търсим и налагаме нов модел на управлението -не силов, а интеграционен”, подчерта в словото си лидерът на АБВ.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене