При минус 10 по Целзий! Младоженци избраха Родопската теснолинейка за уникална (с)нежна фотосесия

Младоженци избраха Родопската теснолинейка за атрактивна следсватбена фотосесия. Влюбените Ани и Атанас Попови изненадаха приятно работещите и пътуващите по емблематичната за България линия Септември-Добринище. Проектът е на известния български фотограф Андро Дюлгерян. Пловдивчанинът е любител на нестандартните снимки. През 2017 година той засне сватбена сесия на връх Мусала, която стана истински хит в социалните мрежи. После измина над 2000 км с младоженци, пожелали да обиколят най-красивите места в България.
Ето какво още разказа Андро Дюлгерян за новия си проект и професията „сватбен фотограф“.

– Г-н Дюлгерян, как се роди идеята за сватбена фотосесия на фона на Родопската теснолинейка?
– Всичко започна преди повече от година. На 17 септември 2020 г. пътувах от Пловдив за сватба в Банско и в движение зърнах влакчето. Веднага си представих една зимна фотосесия с младоженци. Още миналата година исках да я осъществя, но не намерих подходяща двойка, която да отговори на изискванията ми.
– Кои са младоженците? Забавляваха ли се по време на снимките?
– Ани и Атанас са от Пловдив. Сватбата им бе отложена от 2020 година и се състоя миналото лято – на 3 юли. Мисля, че и двамата се забавляваха по време на снимките въпреки суровите условия.
– Колко часа продължи заснемането?
– Около седем часа – от 9,00 ч. сутринта до 16,00 ч. следобед.
– Какви бяха атмосферните условия?
– Можеше да бъдат и по-тежки. През повечето време бе облачно, на моменти се показваше слънцето. Температурите бяха от минус 10 до минус 3 градуса.
– Как работещите и пътуващите по линията се „вписаха“ в това сватбено приключение?
– Радваха се. Успяхме да създадем положително настроение. Част от снимките са заснети на най-високата гара – Аврамово (1267 м). Навсякъде се получи така желаната атмосфера.
– И преди сте снимали младоженци на нестандартни места – например връх Мусала. С какво ще запомните точно тази фотосесия?
– С това, че е уникална по рода си, трудно осъществима, защото трябваше да се съобразяваме с много фактори – да има сняг, всички от екипа да почиваме в един ден и т.н. Трябваше да пресметна точно откъде и кога ще мине влакът, колко секунди ще имаме на разположение, за да направим дадения кадър и да продължаваме напред.
– Доколко важна е локацията за сполучливата сватбена фотосесия?
– Понякога, за да привлечеш вниманието на зрителя, е по-важна локацията и идеята като цяло, отколкото това дали си добър технически, или как ще се обработят самите снимки.
– Коя е най-специалната сватбена дестинация в кариерата Ви до този момент?
– Преди 4 години снимах една следсватбена сесия, която също бе уникална по рода си. За пет дни обиколихме с младоженците 21 исторически и природни забележителности в България. Заедно изминахме 2200 км. Изключително съм щастлив, че направих една следсватбена сесия из най-красивите кътчета на нашата Родина.
– Какви са тенденциите и предпочитанията на булките и младоженците за сватбени снимки?
– Различни са. Обикновено двойките, които не живеят до морето, си мечтаят за морски сватби и фотосесии. Но като цяло, когато става въпрос за следсватбена сесия, аз измислям и предлагам локациите, те само одобряват.
– Имали ли сте забавна или куриозна случка по време на фотосесия?
– Ние постоянно се забавляваме и за куриози не се сещам. Всички участваме в истинско приключение.
– Какво прави всяка сватба различна и трудно ли е да се улови тази „уникалност“ в кадър?


– Сватба със сватба не си прилича никога, хората са различни – някои се раздават, други са като гости на собствената си сватба, на трети им личи, че се женят „по задължение“. Няма лесен кадър, дори и режисираните. Когато снимаш живи същества, а не предмети, винаги е трудно.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене