Кризата LAFKA със застрашителни размери в югозапада! Вестниците умират! 80 процента от пазара се държеше от фалиралата верига!

От 2400 ежедневен тираж на пазара днес са излези едва 400 бройки от ежедневника „Струма“ при вестник „Вяра“ положението е повече от катастрофално – от 1500 влезли в склада едва 250 са влезли в реботещите обекти. Това са данни за цяла югозападна България. 

Кризата LAFKA със застрашителни размери в югозапада в частта на разпространението на вестници. Отчаяниете опити на ежедневника „Струма“ да провадат на ръка печатното си издание днес, също не се увенчават с какъвто и да е успех. Кризата е сериозна но никой не смее да говори още за нея. Справка на Топ Преса показва, че само за месец издателите ще реализират такива загуби и по тираж и по влияние, че вероятността за фалит на някои от тях е доста реална.

След проведени доста телефонни разговори с националното разпространие, Топ Преса удостовери, че 80 процента от пазара на вестници в югозападна България  се държеше от фалиралата верига! Нужно ще бъде не по малко от година бизнеса да се нормализира и преориентира, коментират специалистите ако държавата не дотира цялата тази работа с много милиони.

Сами по себе си бизнесът с разпространение на вестници, не може да съществува сам. Причината е ниските обороти. Само за сведение най – силния павилион в Благоевград например, в централната част до общината правил на ден около 100 до 120 лева оборот от продажба на печатни издания, процентът който получава фирмата разпространител е 20 процента, което прави приход към търговеца – от около 24 лева на деня. Това при силен оборетен ден, които са предимно понеделници и петъци. В тези 24 лева на ден трябва да бъдат вместени заплати, осигуровки, наем на обект и пр. разходи, което на практика показва, че търговията с печатни издания е на загуба.

До сега LAFKA кпереше този бизнес, защото печатните издания и баха само за асортимент а основният оборот се правеше от лотарийните билети, кафета, цигари и захарни изделия, напитки… за да се спаси този бизнес от явен фалит, ще е нужиен нов голям инвеститор, който като начало да налее около 100 млн лева за да възтанови бизнеса. Нещо която към днешна дата изглежда почти фантастично, дори и този инвеститор на бъде „Български пощи“, които към днешна дата също са във финансова агония.

Ще издържат ли издателите тази агония повече от година? Едва ли? Топ Преса здаявава че това е краят на вестникарството, поне във формата в която го познаваме.

За медийна група Топ Преса, кризата е нова възможност. В сряда ще обявим как и къде нашите редовни над 10 000 читатели на вестниците ни, ще получават своето копие. Топ Преса прави пълен рестарт с безплатни силови проекти в тази област и започва реформа със свое разпространение….

Очаквайте неочакваното!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене