Ще се наложи в най-скоро време и в община Симитли да се спира уличното осветление, а това ще доведе до скок на битовата престъпност

Стефан Апостолов: Спрем ли уличното осветление заради скъпия ток, ще скочи битовата престъпност

Ще се наложи в най-скоро време и в община Симитли да се спира уличното осветление, а това ще доведе до скок на битовата престъпност. Случващото се с високите цени на електроенергията ще доведе до фалит общините, защото им се налага да досубсидират социални и учебни заведения, детски градини, болници, уличното осветление. Това каза днес на пресконференция депутатът от ГЕРБ Стефан Апостолов.

Преди дни от ГЕРБ-СДС внесоха предложение в парламента за 100% компенсация на разликата в цената на тока от ставката му през юли миналата година и тази в момента за купуващите от свободния пазар небитови потребители като общини, болници, социални заведения.

Според Апостолов управляващите трябва да приемат подадената ръка от опозицията, за да решат проблемите. Народният представител даде пример с двата социални центъра за хора с умствена изостаналост на територията на община Симитли, които за декември са платили сметки по 3000 лв., а за януари очакват те да достигнат до 8000 лв.

Тежко е положението и в община Петрич, подчерта колегата му Костадин Стойков. Той е категоричен, че незабавно трябва да се въведе компесаторният механизъм за общините, защото ситуацията е критична.

Депутатът посочи, че общинското дружество ВиК в Петрич за октомври месец 2021 г. е платило за ток 185 000 лв., за сравнение през 2020 г. за същия месец разходите за електроенергия са 85 000 лв.

Това ще постави дружеството в невъзможност да предоставя услугата на жителите на община Петрич, предупреди Стойков. По думите му увеличението на сметките за ток за детските градини в общината е 3,2 пъти, а за училищата е 2,2 пъти. Детските градини и учебните заведения са притиснати и от огромни сметки за природен газ, като увеличението е 3 пъти.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене